Door: Claus den Dunnen – Sales Manager bij Celdex
In 2009 toonden we tijdens de Geveltotaal beurs voor het eerst ons Dichtgarant concept aan het grote publiek. Daarvoor hadden we al flink wat jaren gepionierd in luchtdicht bouwen. Om luchtdicht bouwen met Dichtgarant ludiek onder de aandacht te brengen hadden we op de kop van onze stand een maquette van een woning ingepakt in folie. Om de nodige discussie uit te lokken vervulde de maquette uitstekend zijn functie. “Luchtdicht is toch ongezond, dat wil toch niemand!” “Luchtdicht is onmogelijk, dat krijg je op de bouwplaats nooit voor elkaar!” Met die laatste opmerking kan ik enigszins meegaan. Volledig luchtdicht is onmogelijk, we bedoelen eigenlijk lucht gecontroleerd bouwen.
Bewustwording luchtdicht isoleren?
We zijn jaren verder en ik constateer dat de houding tot dit thema volledig is veranderd. We zijn ons bewust dat een goed geïsoleerde gebouwschil samen gaat met luchtdicht bouwen. Logisch toch? Als je op een koude winterdag een goed isolerende jas aantrekt, laat je de rits ook niet open staan. We zijn inmiddels goed bekend met de vele voordelen die dit onderwerp te bieden heeft:
- Minder energieverlies
- Voorkomt gebouwschade
- Isolatiewaarde blijft behouden
- Optimaal laten presteren va het ventilatiesysteem
- Verbetering van het wooncomfort
De kennispartner
Tegelijkertijd met de acceptatie van dit opkomende thema ontstonden er tal van aanbieders die dé oplossing in huis hadden. Leveranciers die een pakketje “luchtdichte producten” in hun leveringsprogramma opnamen, zonder enige kennis van zaken. Door te weinig kennis en kunde laten we ons nog te vaak verleiden tot een “beter iets dan niets” oplossing en maken we verkeerde keuzes. Ik heb van nabij de hele ontwikkeling van Celdex Dichtgarant meegemaakt en durf te stellen dat luchtdicht bouwen een specialisme is. Met 5 accountmanagers hebben we dagelijks te maken met bouwsystemen, bouwdetails, hout, beton, prefab bouwelementen, toleranties, bouwvolgorde, 3D BIM etc. Door op deze manier samen te werken met eindgebruikers blijven we leren en innoveren. Hierdoor zijn we een betrouwbare kennispartner op het gebied van luchtdicht bouwen.
Waarom is luchtdicht isoleren belangrijk?
Nog even terugkomen op “beter iets dan niets” oplossingen en verkeerde keuzes. Een typisch voorbeeld daarvan zijn de koudebruggen die ontstaan door een tape of coating zonder een isolator toe te passen. Als door naden en kieren de thermische isolatie onderbroken wordt, voldoet een dunne tape of coating niet. Door het gebrek aan isolerend vermogen gaat er alsnog warmte verloren en kan er condensatie binnen de constructie ontstaan.
Vooral bij aansluiting van kozijnen in gevels, daken op bouwmuren en dak-, wand- en vloerdoorvoeren. Op onze website staan veel van deze luchtdicht bouwen details uitgewerkt. Belangrijke details zijn o.a.: HSB-elementen, kanaalplaatvloer detail, nok detail, detail luchtdichte brievenbus etc.
Hand in hand
Door vooraf de juiste aandacht te besteden aan de aansluitdetails zorg je voor een betere bouwkwaliteit, een lager energieverbruik en verhoging van het wooncomfort. Lees ook onze blog: ‘Luchtdicht bouwen – de belangrijkste vragen’. Luchtdicht bouwen en luchtdicht isoleren gaan hand in hand. Dit is ook de reden dat we blijven innoveren in afdichtingschuimbanden. De afdichtingsschuimbanden van Celdex zijn luchtdicht én isolerend!