Door: Paul Slaats – Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex
Gedurende mijn bijna twee jaar bij Celdex heb ik talloze detailtekeningen en aandachtspunten met betrekking tot luchtdichting mogen bekijken en beoordelen. Na vele jaren ervaring in de bouwsector zijn standaard tekeninglezen en bijbehorende luchtdicht bouwen details, zoals kozijnafdichtingen, vloeraansluitingen en kapafdichtingen, voor mij routine geworden. Toch vereist het begrijpen van details met betrekking tot luchtdichting een speciale aanpak, waarbij zowel theoretische kennis als praktijkervaring essentieel zijn en niet uit het oog mogen worden verloren. Om mijn kennis nog meer onder de knie te krijgen heb ik vanuit Celdex de kans gekregen om op eigen verzoek de cursus elementaire bouwkunde te gaan volgen. In deze blog wil ik graag vertellen wat dit precies inhoudt en waarom ik deze kennis kan gebruiken in mijn functie als Accountmanager Luchtdicht Bouwen.
Wat is elementaire bouwkunde?
Elementaire bouwkunde vormt de basis van constructie en ontwerp, waarbij fundamentele principes worden toegepast om structuren te bouwen die veilig en duurzaam zijn. Het omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder:
- Architectuur
Inzicht in ontwerpprincipes zoals structuren, functionaliteit, esthetiek en ruimteplanning. - Bouwmaterialen
Kennis van verschillende materialen, hun eigenschappen, toepassingen en beperkingen. - Constructiemethoden
Basiskennis van de verschillende constructies en technieken. - Fundamenten en funderingen
Principes van funderingsontwerp en -constructie. - Structuren
Begrip van draagconstructies, trillingen en stabiliteit van gebouwen. - Bouwtechniek en constructie
Basiskennis van bouwmethoden en -technieken, het interpreteren van bouwtekeningen, specificaties en andere technische documentatie. - Bouwmanagement
Kennis van de verschillende stadia van bouwprojecten, van ontwerp tot oplevering. - Duurzaam bouwen
Inzicht in duurzaamheid, milieuvriendelijk en energie-efficiëntie.
Wat is bouwfysica?
Bouwfysica is een onderdeel van bouwkunde dat focust op de fysieke kenmerken van gebouwen en hun omgeving. Het omvat fysieke verschijnselen zoals warmte, vocht, licht, geluid en luchtstromen in en rondom gebouwen. Bouwfysica heeft als doel om binnenruimtes in gebouwen comfortabel, gezond en energiezuinig te maken. Het speelt een belangrijke rol bij isolatie, ventilatie, verlichting, akoestiek en energieprestatie.
Een van de belangrijke concepten binnen bouwfysica waar ik dagelijks mee te maken heb is luchtdicht bouwen. Luchtdicht bouwen houdt in dat de gebouwschil, zo goed mogelijk afgesloten wordt voor ongewenste luchtstromen van binnen naar buiten en andersom. Het belang hiervan is het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen.
Door luchtdicht te bouwen wordt warmteverlies geminimaliseerd, wat resulteert in energiebesparing en een lagere CO2 uitstoot. Het zorgt voor een gelijkmatige temperatuurverdeling en een comfortabele leefomgeving, terwijl het ook vochtproblemen zoals condensatie en schimmelvorming voorkomt. Dit is niet alleen beter voor de constructie, maar ook voor je gezondheid.
Kortom, luchtdicht bouwen is een essentieel onderdeel van bouwfysica dat bijdraagt aan energiezuinige, comfortabele en gezonde gebouwen.
Elementaire bouwkunde & Celdex afdichtingsproducten
Het groeiende belang van luchtdicht bouwen vanaf het begin aan de tekentafel is sterk verbonden met de huidige marktontwikkelingen en de wetgeving. De verwachting is dat de prefab markt de komende jaren een flinke boost zal ondergaan. Een van de belangrijkste redenen is de toenemende vraag naar efficiëntie en snelheid in de bouw. Prefab constructiemethoden bieden aanzienlijke voordelen op het gebied van snelheid, kostenbesparing en kwaliteitscontrole.
Celdex afdichtingsproducten lenen zich uitstekend voor de prefab markt. Deze ‘droge’ afdichtingsproducten kunnen vooraf in de fabriek worden aangebracht, waardoor ze zoveel mogelijk geïntegreerd worden in het prefab bouwproces.
Door het combineren van elementaire bouwkunde met Celdex afdichtingsproducten op het gebied van luchtdicht bouwen zal dit resulteren in gebouwen:
- Die niet alleen voldoen aan de basisvereisten voor stabiliteit en veiligheid, maar ook aan de hoge normen voor energie-efficiëntie en comfort.
- Door de juiste keuze van materialen, constructiemethoden en luchtdichtingstechnieken kunnen bouwprofessionals gebouwen realiseren die minder afhankelijk zijn van mechanische systemen voor verwarming en koeling, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde ecologische voetafdruk.
- Bovendien kan Celdex helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht tussen ruimtes, het voorkomen van vochtproblemen en het verbeteren van de algehele binnen luchtkwaliteit. Dit draagt bij aan een gezonder en comfortabeler binnenklimaat voor de bewoners of gebruikers van het gebouw.