Top 3 meest kritische punten van prefab bouwen zonder steigers

Afbeelding

Door: Henny van der Heijden – Product Manager bij Celdex

 

Wie kent dat beeld niet, grote hoge gebouwen in aanbouw die vol in de steigers staan. Maar het bouwen van deze grote gebouwen kan tegenwoordig ook geheel zonder steigers. Door te zorgen dat de prefab bouwelementen vooraf al worden voorzien van dichtingen, komt er alleen nog een kraan aan te pas.

Laatst werd ik gebeld door een architect die meer wilde weten over luchtdicht detailleren, of ik een presentatie wilde geven. Ik was erg verrast. Deze beroepsgroep houdt zich nog niet vaak bezig met luchtdicht bouwen, laat staan bouwen zonder steigers, maar de trend is zeker herkenbaar. Principes voor luchtdicht bouwen zonder steigers worden steeds eerder geformuleerd. Daar zijn we als Celdex misschien zelf wel debet aan, we delen onze kennis graag met diverse partijen!

Maar waarom schrijven we nu een blog over dit onderwerp? Wat heeft dit te maken met ons en luchtdicht bouwen? Bouwen zonder deze stellages vraagt om andere afdichtingsproducten dan de traditionele ‘natte’ producten zoals purschuim, kit en coating, die pas achteraf aangebracht kunnen worden. Onze ‘droge’ afdichtingsproducten lenen zich uitstekend voor de prefab industrie. Deze producten kunnen in de fabriek worden aangebracht en zijn voorzien van een low-friction toplaag en een zelfklever die het aanbrengen op bouwelementen eenvoudig maakt. Op de bouwplaats hoeft alleen gefocust te worden op de montage van de elementen, wat veel bouwtijd scheelt.

Ondanks onze mooie producten krijgen we toch vaak dezelfde vragen. Luchtdicht bouwen zonder steigers is een redelijk nieuw principe. Hieronder de top 3 kritische punten van prefab bouwen zonder steigers!

Op nummer 3: Controle houden

Controle is uiteraard heel belangrijk. Het is eenvoudiger alles onder controle te houden na een gedegen voorbereiding. Tijdens de opslagtijd maak je de gevelelementen zo compleet mogelijk, zodat er meer tijd is om kozijnen in te bouwen op het tasveld. Dit zorgt voor tijdbesparing: minder kraanbewegingen en geen bakje meer aan de gevel!

Planning controle

Op nummer 2: ‘Een detail is geen kleinigheid’ (Cobouw 2016)

In een artikel van Harry Nieman, gepubliceerd in Cobouw 2016, wordt benadrukt hoe belangrijk aandacht voor details is. Verkeerd ontworpen details leiden tot fouten en reparatiekosten. Voor nieuwe geveltechnieken zijn maatwerk en inzicht essentieel. Kritische details moeten tijdens de hele bouw gecontroleerd worden en vereisen flexibiliteit en kennis van de leverancier. Voorkom fouten door vooraf te testen en goed onderbouwde oplossingen te bieden.

Celdex detail

Op nummer 1: De juiste partij

Het belangrijkste is om met de juiste partijen aan tafel te zitten. Wij worden steeds vaker vroegtijdig betrokken bij projectvoorbereidingen omdat onze producten helpen bij snellere en eenvoudigere detaillering. Het is cruciaal om eenduidige aansluitingen te creëren en onnodige sparingen en risicovolle details te vermijden. Balkonaansluitingen worden bijvoorbeeld nog steeds elke keer opnieuw uitgewerkt. Zorg ervoor dat moeilijkheden in het ontwerp niet achteraf worden opgelost op de bouwplaats.

De juiste partij

Prefab bouwen zonder steigers vraagt om een andere werkwijze, maar als deze drie kritische punten worden bewaakt, levert dit kostenbesparing, tijdwinst en meer ruimte op de bouwplaats op.

Heb je een ingewikkeld project? Ik houd mij aanbevolen om het simpeler te maken! Neem contact met ons op!

Gebruikte producten in dit artikel

Gerelateerd nieuws

Celdex aanwezig bij PREFAB beurs 2024.

Prefab vakbeurs 2024

Bezoek Celdex van 15 t/m 17 oktober op de PREFAB beurs in de Brabanthallen in Den Bosch.
Afbeelding

Innovatieve hoogbouw trends in luchtdicht bouwen

De belangrijkste trends en ontwikkelingen in de hoogbouw op het gebied van luchtdicht bouwen.
Afbeelding

Bouwvak bedrijfssluiting 2024

Let op onze bouwvaksluiting in week 31 & 32!
Scroll naar boven
Graag hieronder je vraag zo volledig mogelijk omschrijven. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen, dikte, breedte en hoeveelheid. Graag een nauwkeurige omschrijving van de toepassing. Detailtekeningen of overige bestanden kunnen als bijlage worden toegevoegd. Wij nemen jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling.
Ondersteunde bestanden: PDF documenten
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.