Blog 11-01-2022

Kozijnen monteren én afdichten met Stelkozijnband

Kozijnen afdichten

Door: Jos ten Brincke – Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex

Door de immense vraag aan woningen de komende jaren moet de bouwwereld steeds verder industrialiseren en optimaliseren. Op deze wijze houden we het bouwproces gecontroleerd, betaalbaar en kunnen we snelheid maken. De bouwlocatie zal dus steeds meer veranderen naar een montageplaats waar grote bouwelementen van verschillende toeleveranciers bij elkaar komen om na assemblage te samen een woning te vormen.

Wij zien in de markt dat dit proces al in volle gang is en dat veel grote landelijke bouwers concepten aan het uitrollen zijn waarbij de woningen volledig worden geprefabriceerd in hun “huizenfabriek”. Ook veel toeleveranciers zien dat de bouwkolom sterk aan het veranderen is. Was het vroeger zo dat een kozijn op de bouwplaats moest worden beglaasd en afgekit om vervolgens te worden afgelakt door een schilder, is het nu zo dat al deze vervolgstappen onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek worden gedaan. Op deze wijze gaat de kwaliteit omhoog, wordt het proces beheersbaar en worden faalkosten tot een minimum beperkt.

Nieuwe ontwikkeling

De ontwikkeling van de laatste jaren was om het kozijn zo volledig mogelijk op de bouwplaats aan te leveren. Beglaasd, afgekit, afgelakt, voorzien van spouwlatten en goed verpakt t.b.v. transport en het voorkomen van beschadigingen op de bouwplaats. Veel werkzaamheden verschoven de laatste jaren van de bouwplaats naar de timmerfabriek.
Daarentegen gebeurde het monteren van het kozijn en het luchtdicht maken tegen het binnenspouwblad nog steeds op de bouwplaats. Vooral het luchtdicht maken bleef een tijdrovende en slecht te controleren bezigheid.

Dit moet anders, dachten ze bij Ebbers Kozijnen, producent van houten en kunststof kozijnen. Zij gingen op zoek naar een luchtdichting op de spouwlat, die prefab onder geconditioneerde omstandigheden in de timmerfabriek kon worden aangebracht. Dit zou een tijdrovende arbeidsgang op de bouwplaats schelen. Aangezien we al jaren goed contact hebben op het gebied van luchtdichte afdichtingsproducten, klopte ze met hun uitdaging bij mij aan. Ze waren op zoek naar een dichtingsband met de volgende eigenschappen:

  • Eenvoudige prefab montage op het houten stelkozijn
  • Goed blijven zitten tijdens transport & montage
  • Gegarandeerde luchtdichting


Een passende luchtdichte oplossing

Voor deze specifieke vraag heeft Celdex het Stelkozijnband ontwikkeld. Dit schuimband maakt onderdeel uit van “Celdex Dichtgarant”, het totaalconcept voor luchtdicht bouwen. Stelkozijnband kan eenvoudig prefab in de timmerfabriek op de spouwlat of stelkozijn worden aangebracht. In de hoeken van de spouwlat wordt het schuimband “rond” geplakt waardoor er maar één stuiknaad ontstaat. Het Stelkozijnband is 20 mm dik en moet tijdens de montage op de bouwplaats minimaal 25% worden gecomprimeerd.

Het schuimband dicht de naad tussen de spouwlat en binnenspouwblad binnen een bereik van 2 tot 15 mm luchtdicht af. In de praktijk is dit voegbereik ruim voldoende. Kozijnen monteren met Stelkozijnband wordt op deze manier ‘monteren én afdichten’.

Win-win situatie

Dankzij deze passende luchtdichte oplossing verdwijnt er een complete arbeidsgang van de bouwplaats. Het bouwproces verloopt sneller, er is meer controle en er worden kosten bespaard, oftewel een win-win situatie!

Ook op zoek naar een win-win situatie m.b.t. luchtdicht bouwen? Neem contact met ons op!

Gerelateerd nieuws

Filter