Blog 15-02-2023

Luchtdicht bouwen bij traditionele bouw

Luchtdicht bouwen luchtlekken

Door: Paul Slaats – Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex

Laat ik deze blog beginnen door eerst kort iets over mijzelf te vertellen. Ik ben Paul Slaats en sinds mei werkzaam bij Celdex. Daarvoor ben ik ruim 21 jaar werkzaam geweest in commerciële functies binnen de hout en bouwmaterialenhandel. In die tijd heb ik gezien dat de bouwwereld constant in ontwikkeling is. De verandering in bouwmethodes heeft mij doen besluiten om verder te kijken dan de handel in al zijn diversiteit.  

In mijn eerste 8 maanden als Accountmanager Luchtdicht Bouwen voor de regio Zuid werd mij al snel duidelijk dat Celdex een compleet andere expertise en benadering van de markt hanteert dan ik gewend was. Vooral op het gebied van luchtdichtingen en methodes in diverse bouwconstructies.

Luchtdicht bouwen houtskeletbouw versus traditionele bouw

Luchtdichte oplossingen zijn bij houtskeletbouw eenvoudig vooraf toe te passen. Verschillende onderdelen van HSB worden computergestuurd gemaakt. Het voordeel hiervan is dat ze bijna naadloos op elkaar aansluiten. De onderdelen worden in de fabriek gemaakt waar meteen diverse afdichtingsproducten kunnen worden toegepast. Onze producten Pre-SealPanelseal en Stelkozijnband zijn voorbeelden van een geschikt schuimband die prefab in de fabriek kunnen worden aangebracht.

Zelf merk ik dat de vraag vanuit de traditionele bouw naar luchtdichtingseisen en luchtdicht bouwen details steeds vaker naar voren komt. In de praktijk kom ik vaak luchtlekkages tegen welke voorheen als acceptabel werden beschouwd, maar inmiddels niet meer geaccepteerd kunnen worden. ‘We doen het al jaren zo’ is een veel gehoorde kreet. De huidige prestatienormen vereisen echter nieuwe aanpakken en meer aandacht voor luchtdicht bouwen. De vraag om al in de beginfase mee te denken en te adviseren is daardoor groeiende en de noodzaak ervan wordt steeds meer erkend.

Omdat woningen bij traditionele bouw grotere toleranties kennen sluiten onderdelen vaak minder goed op elkaar in tegenstelling tot HSB. Daarom is het extra belangrijk om vooraf de aansluitdetails goed uit te werken. Zo kan de constructie worden voorzien van de juiste luchtdichtingen en voldoen aan de gevraagde prestatienorm. Achteraf herstellen is vaak een kostbare en tijdrovende gelegenheid!
 

Belangrijke luchtdicht bouwen details

Bij de bouw van traditionele woningen kan er met de juiste aandacht een uitstekende luchtdichting worden gecreëerd. Een advies op detailniveau kan hierbij veel vragen wegnemen en problemen voorkomen. Een goede luchtdichting zorgt niet alleen voor minder energieverlies. Het heeft tevens een isolerende en akoestisch dempende functie. De combinatie van minder tocht, kou, vochtproblemen en geluid zorgt voor een verbeterd wooncomfort.

Voor minder 
geluid van buitenaf, minder tocht en dus een beter comfort. Tevens gaat het vochtproblemen tegen. Ook zal de isolatiewaarde (spouw, vloer en dakisolatie) zoals deze wordt genoemd, eerder ook werkelijk behaald worden omdat deze in de meest optimale opstelling wordt berekend.

Een aantal belangrijke luchtdicht bouwen details om goed in de gaten te houden zijn:

Populaire Celdex afdichtingsproducten

Luchtdicht bouwen bij traditionele bouw is goed te realiseren als er de juiste aandacht aan wordt besteed. Bij Celdex hebben wij de kennis én de producten in huis. Zo is PVC 124 uitermate geschikt voor de muurplaat (de houten balk die het dakvlak met de gevel verbind). Dankzij de glijfolie kunnen bouwelementen eenvoudig worden gepositioneerd zonder dat het schuimband risico loopt op beschadigingen.
Een ander veel gebruikt product is BG1 Compressieband. Doordat het schuimband na het aanbrengen expandeert worden oneffenheden van voegen opgevuld. Dit zorgt voor een optimale afdichting.
PVC 099/097 wordt dan weer veel toegepast als een betrouwbare afdichting tussen raamwerken en beplating, voornamelijk voor licht onregelmatige oppervlakken.
En niet te vergeten onze Airseal Vulblokken (kanaalplaatvloeren)speciaal ontwikkeld voor het eenvoudig en snel luchtdicht afdichten van diverse kanaalplaatvloeren.

Kennispartner luchtdicht bouwen

Of het nu gaat om traditionele bouw of om prefab bouw, wij bij Celdex zijn jouw partner voor luchtdicht bouwen. Dankzij onze jarenlange ervaring en eigen productie weten we wat er zich afspeelt in de markt én kunnen we hierop inspelen met onze standaard en maatwerk oplossingen.

Hulp nodig bij met luchtdicht bouwen? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerd nieuws

Filter