Blog 05-04-2022
Luchtdicht bouwen: van woningbouw naar hoogbouw

Door: Ruud Robbe – Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex
En daar sta je dan, ondertussen al weer ruim 7 jaar werkzaam bij Celdex en na een goed gesprek op de vrijdagmiddag de kans gekregen om mij te gaan specialiseren in luchtdicht bouwen binnen de hoogbouw.
Een andere manier van projectbegeleiding, het totale pakket met een grote glimlach omarmen en mijn kennis verbreden op het gebied van luchtdichting, regendichting en brandwerendheid. Vanaf nu gaan we de gesprekken aan met een andere doelgroep, maar op welke knoppen van de lift moet ik zoal drukken om dit tot een succes te maken en met welke producten behalen we een gegarandeerd en acceptabel eindresultaat?
Vergeet vooral niet om op de juiste verdiepingen uit en in te stappen, zegt een stemmetje in mijn hoofd. Ideeën genoeg, maar hoe gaan we dit aanvliegen en met welke tools maak ik een hoogbouwproject tot een gezamenlijk succes?
Inventarisatie van behoeften en betrokken partijen
Alles begint bij een eerste contact. Laatst werd ik gebeld door een projectontwikkelaar uit Sliedrecht om eens vrijblijvend te komen praten over verschillende detailaansluitingen en oplossingen om de regenkering en luchtdichting goed voor elkaar te krijgen. Dan zit je in het gesprek en komt er een tekening op tafel van vier nieuwbouw hoogbouw complexen. Het is natuurlijk van wezenlijk belang om eerst goed te luisteren wat de klant wil, welke eisen er zijn en goed te kijken hoe de bouwmethodiek in elkaar zit in combinatie met planning en inzet van externe partijen.
Je definieert een kritisch pad en je zorgt dat dit pad minder kritisch wordt door op tijd de partijen in beeld te krijgen en de werkzaamheden in combinatie met het tijdspad inzichtelijk te krijgen. Dit geeft veel duidelijkheid welke werkzaamheden waar liggen en waar ik de focus op moet leggen. In de Celdex Seal4Prefab gedachte passen daar probleemloos robuuste prefab producten voor wind- en regendichting in. Dat zorgt ervoor dat kritische aansluitdetails tijdens het plaatsen van bijvoorbeeld de gevelelementen minder aandacht nodig hebben. Dit levert een aanzienlijke tijdbesparing op in combinatie met een duurzamere prefab afdichting.
Seal4Prefab implementeren
Als de details helder zijn en de eisen duidelijk in kaart zijn gebracht, wordt het tijd om deze informatie te delen met de partijen die hier een aandeel in hebben. Op basis van alle informatie kan er vanuit Celdex Seal4Prefab het juiste afdichtingsschuimband geadviseerd en toegepast worden. Waar nodig zorgen we voor een toolbox op de werkvloer bij de toeleveranciers van de prefab elementen. Ook kunnen we nog een stapje verder gaan door het mede opzetten, begeleiden én actief monitoren van testen of proefplaatsingen van bijvoorbeeld gevelelementen.
Bijsturen waar nodig