Blog 05-04-2022

Luchtdicht bouwen: van woningbouw naar hoogbouw

Luchtdicht bouwen bij hoogbouw

Door: Ruud Robbe – Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex

En daar sta je dan, ondertussen al weer ruim 7 jaar werkzaam bij Celdex en na een goed gesprek op de vrijdagmiddag de kans gekregen om mij te gaan specialiseren in luchtdicht bouwen binnen de hoogbouw.

Een andere manier van projectbegeleiding, het totale pakket met een grote glimlach omarmen en mijn kennis verbreden op het gebied van luchtdichting, regendichting en brandwerendheid. Vanaf nu gaan we de gesprekken aan met een andere doelgroep, maar op welke knoppen van de lift moet ik zoal drukken om dit tot een succes te maken en met welke producten behalen we een gegarandeerd en acceptabel eindresultaat? Vergeet vooral niet om op de juiste verdiepingen uit en in te stappen, zegt een stemmetje in mijn hoofd. Ideeën genoeg, maar hoe gaan we dit aanvliegen en met welke tools maak ik een hoogbouwproject tot een gezamenlijk succes?

Inventarisatie van behoeften en betrokken partijenAlles begint bij een eerste contact. Laatst werd ik gebeld door een projectontwikkelaar uit Sliedrecht om eens vrijblijvend te komen praten over verschillende detailaansluitingen en oplossingen om de regenkering en luchtdichting goed voor elkaar te krijgen. Dan zit je in het gesprek en komt er een tekening op tafel van vier nieuwbouw hoogbouw complexen. Het is natuurlijk van wezenlijk belang om eerst goed te luisteren wat de klant wil, welke eisen er zijn en goed te kijken hoe de bouwmethodiek in elkaar zit in combinatie met planning en inzet van externe partijen.

Je definieert een kritisch pad en je zorgt dat dit pad minder kritisch wordt door op tijd de partijen in beeld te krijgen en de werkzaamheden in combinatie met het tijdspad inzichtelijk te krijgen. Dit geeft veel duidelijkheid welke werkzaamheden waar liggen en waar ik de focus op moet leggen. In de Celdex Seal4Prefab gedachte passen daar probleemloos robuuste prefab producten voor wind- en regendichting in. Dat zorgt ervoor dat kritische aansluitdetails tijdens het plaatsen van bijvoorbeeld de gevelelementen minder aandacht nodig hebben. Dit levert een aanzienlijke tijdbesparing op in combinatie met een duurzamere prefab afdichting.

Seal4Prefab implementerenStap voor stap de aansluitingen bekijken en Celdex producten adviseren die zorgen voor de juiste aansluiting die voldoen aan een prefab luchtdichting, regendichting, brandwerendheid of een combinatie van deze drie. Onze ‘droge’ afdichtingsproducten lenen zich uitstekend voor de prefab industrie. De producten kunnen in de fabriek worden aangebracht. Ze zijn standaard voorzien van een low-friction toplaag en een passende zelfklever die het prefab aanbrengen op bouwelementen zeer eenvoudig maakt. Op de bouwplaats hoeven niet meer allemaal bouwmaterialen en bouwproducten worden samengevoegd, maar kan er puur gefocust worden op de montage van de vloer- en wandelementen en dat scheelt veel bouwtijd ten opzichte van “natte” traditionele dichtingen op de bouwplaats.

Als de details helder zijn en de eisen duidelijk in kaart zijn gebracht, wordt het tijd om deze informatie te delen met de partijen die hier een aandeel in hebben. Op basis van alle informatie kan er vanuit Celdex Seal4Prefab het juiste afdichtingsschuimband geadviseerd en toegepast worden. Waar nodig zorgen we voor een toolbox op de werkvloer bij de toeleveranciers van de prefab elementen. Ook kunnen we nog een stapje verder gaan door het mede opzetten, begeleiden én actief monitoren van testen of proefplaatsingen van bijvoorbeeld gevelelementen.

Bijsturen waar nodig


Een project zie ik als een dynamisch geheel. Het ene moment ben je nog op detailniveau aan het bekijken hoe die naad van 40 mm wind- en regendicht afgedicht kan worden, het andere moment wordt de theorie al door de praktijk achterhaald. Blijkt het detail in praktijk toch anders en moet er een andere maat of een ander beter passend product worden geadviseerd. Ik probeert dit natuurlijk vooraf zo goed als mogelijk te tackelen door middel van testen uit te voeren, of proefopstellingen te plaatsen. Toch kom je altijd voor verrassingen te staan die we tijdens de bouw gezamenlijk moeten oplossen. Prefab (steigervrij) bouwen wordt, vooral bij hoogbouw, steeds meer de maatstaf en dit vraagt om een andere werkwijze. Vanuit Celdex houden we ook tijdens de (prefab) montage alles goed in beeld en monitoren we gezamenlijk met de opdrachtgever of alles wat bedacht is ook goed uitgevoerd wordt in de fabriek en op de bouwplaats. Het moet een goed samenspel zijn tussen opdrachtgever, architect, aannemer, applicateur en overige leveranciers.

"Met de juiste aandacht kunnen we tot een geslaagd hoogbouwproject komen."

Hulp nodig bij het adviseren en ontzorgen van een hoogbouwproject? Neem dan contact met ons op! Tot ziens op grote hoogte!

Gerelateerd nieuws

Filter