Blog 31-08-2021

Top 3 meest kritische punten van prefab bouwen zonder steigers

Prefab bouwen zonder steigers

Door: Henny van der Heijden - Product Manager bij Celdex

Wie kent dat beeld niet, grote hoge gebouwen in aanbouw die vol in de steigers staan. Maar het bouwen van deze grote gebouwen kan tegenwoordig ook geheel zonder steigers. Door te zorgen dat de prefab bouwelementen vooraf al worden voorzien van dichtingen, komt er alleen nog een kraan aan te pas.

Laatst werd ik gebeld door een architect die meer wilde weten over luchtdicht detailleren, of ik een presentatie wilde geven. Ik was erg verrast. Deze beroepsgroep houdt zich nog niet vaak bezig met luchtdicht bouwen, laat staan bouwen zonder steigers, maar de trend is zeker herkenbaar. Principes voor luchtdicht bouwen zonder steigers worden steeds eerder geformuleerd. Daar zijn we als Celdex misschien zelf wel debet aan, we delen onze kennis graag met diverse partijen!

Maar waarom schrijven we nu een blog over dit onderwerp? Wat heeft dit te maken met ons en luchtdicht bouwen? Bouwen zonder deze stellages tegen de gevel vraagt om andere afdichtingsproducten dan de traditionele ‘natte’ producten zoals purschuim, kit en coating, die pas achteraf aangebracht kunnen worden. Onze ‘droge’ afdichtingsproducten lenen zich uitstekend voor de prefab industrie. De producten kunnen in de fabriek worden aangebracht. Ze zijn standaard voorzien van een low-friction toplaag en een passende zelfklever die het prefab aanbrengen op bouwelementen zeer eenvoudig maakt. Op de bouwplaats hoeven niet meer allemaal bouwmaterialen en bouwproducten worden samengevoegd, maar kan er puur gefocust worden op de montage van de elementen en dat scheelt veel bouwtijd.

Ondanks onze mooie producten en oplossingen krijgen we toch vaak dezelfde vragen. Luchtdicht bouwen waarbij geen steigers worden gebruikt is nog een redelijk nieuw principe, dus onbekend maakt onbemind. Hieronder de top 3 kritische punten van prefab bouwen zonder steigers!

Op nummer 3: Controle houden

Hoe houd je nu makkelijk die controle?


Controle is uiteraard heel belangrijk. Het is een stuk eenvoudiger alles onder controle te houden na een gedegen voorbereiding. Je definieert een kritisch pad en je zorgt dat dit pad minder kritisch wordt. Tijdens de opslagtijd maak je de gevelelementen zo compleet mogelijk, zodat er meer tijd is om kozijnen in te bouwen op het tasveld. In de Celdex Dichtgarant gedachte passen daar probleemloos robuuste prefab producten voor wind- en regendichting in. Dat zorgt ervoor dat kritische aansluitdetails tijdens het plaatsen van de elementen minimale aandacht nodig hebben, wat een aanzienlijke tijdbesparing oplevert. Minder kraanbewegingen en geen bakje meer aan de gevel, dat scheelt!

Op nummer 2: ‘Een detail is geen kleinigheid’ (Cobouw 2016)


In een artikel van Harry Nieman, gepubliceerd in Cobouw 2016 is te lezen dat de aandacht voor details erg belangrijk is. Als de details verkeerd zijn ontworpen leidt dit tot fouten en extra reparatiekosten. Mijn eerste vragen bij een project zijn altijd ‘hoe groot zijn de voegen? Welke productie en montage toleranties doen zich voor?’ Sommige details zijn zo oud als de weg naar Kralingen en afdichtingsproducten zijn hierop ontwikkeld, maar nieuwe geveltechnieken komen optimaal tot hun recht met maatwerk en inzicht. Kritische details zijn gedurende de gehele bouw een risico en moeten worden vastgelegd en gecontroleerd. Hiervoor wordt flexibiliteit, kennis en toegevoegde waarde gevraagd van de betrokken toeleverancier. Door vooraf te testen en goede onderbouwingen wordt er vertrouwen gecreëerd in de bedachte (nieuwe) oplossing. Dit vraagt op het gebied van ontwikkeling en productie nogal wat van een kennispartner.

Hierbij een voorbeeld: een voeg kent een tolerantie, deze wordt door producenten (beton, hsb, kozijnen en montage) vaak vooraf in KOMO certificaten vastgelegd. Een inventarisatie hiervan is cruciaal om te weten welke afdichtingen dan voldoende bereik hebben om als betrouwbare wind- en regendichting te functioneren.


Op nummer 1: De juiste partij



Met op nummer 1: met de juiste partijen aan tafel. Steeds vaker zitten wij vroegtijdig aan tafel bij projectvoorbereiders omdat onze producten het toelaten om sneller en eenvoudiger te detailleren. Belangrijk is om eenduidige aansluitingen te creëren in verticale en horizontale details. Voorkom onnodige sparingen en onmogelijke details waar luchtankers en spouwkruipers voor nodig zijn. Ankers die door luchtdichte lagen steken, blijven altijd een risico. Balkonaansluitingen worden al tientallen jaren elke keer opnieuw uitgewerkt en elke keer wordt op ons vakgebied het wiel opnieuw uitgevonden, dus hou daar rekening mee in het voortraject. Als een detail te moeilijk wordt, mag dat niet afgedaan worden met “in het werk oplossen”. Zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen die alleen maar een simpele verandering vragen.

Prefab bouwen zonder steigers vraagt om een andere werkwijze, maar als deze drie kritische punten worden bewaakt verdient zich dit terug in de kosten, tijdwinst en meer ruimte op de bouwplaats. Drie belangrijke aspecten die zeker de moeite waard zijn!

Heb je een ingewikkeld project? Ik houd mij aanbevolen om het wat simpeler voor je te maken! Neem contact met ons op!

Gerelateerd nieuws

Filter