Seal4Prefab
Binnen bouwconstructies bestaat het systeem uit vier principes:
- Luchtdicht (binnen)
- Isolerend (midden)
- Slagregendicht (buiten)
- Geschikt voor prefabricatie
“Ons doel is om de afdichtingsproducten zoveel mogelijk in het prefab bouwproces te laten meelopen. Zo worden diverse ‘droge’ schuimbanden zoals Pre-Seal, Panelseal en Stelkozijnband prefab in de fabriek toegepast. Alle Seal4Prefab afdichtingsproducten zijn uitvoerig en succesvol getest op duurzaamheid, lucht- en slagregendichtheid, waardoor hoge prestaties worden geborgd. Met dit systeem wordt er flink bespaard op applicatietijd op de bouwplaats en hebben bouwstof en weersomstandigheden geen invloed meer op de kwaliteit van de afdichtingsproducten”, aldus Henny. “Uiteindelijk hoeven er na plaatsing bijna geen aanvullende afdichtingsproducten meer worden aangebracht.
Vooral de kruisvoegen zijn kritisch, maar bij een goede plaatsing van de gevelelementen wordt direct een goede lucht- en slagregendichting verkregen. Dat is ook belangrijk gezien de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die op 1 juli 2022 van kracht moet worden. De kwaliteitsborger wil zekerheid dat de prestaties van de gevel voldoen aan de bouwregelgeving.”
Constructieve opbouw
“Een goede detaillering is dermate belangrijk dat we al vroegtijdig om tafel zijn gaan zitten met Machiels Building Solutions (MBS) uit het Belgische Genk. MBS levert de houtskeletbouw gevelelementen”, zegt Henny. De luchtdichting en isolatie in de aansluitingen worden verzorgd door Celdex Pre-Seal. Dat is een zeer fijn semi-geslotencellig polyurethaanschuim. Het product is standaard voorzien van een low-friction toplaag. Het moet immers bestand zijn tegen de krachten die tijdens de montage op het schuim worden uitgevoerd. De Pre-Seal wordt aan de buitenzijde beschermd door Celdex EPDM Soft, die voorkomt dat er regen, wind, ongedierte en vuil binnen kan dringen.
De montageteams in de fabriek zijn van te voren geïnstrueerd over de juiste werking van en controle op de afdichtingsproducten: “We leggen daarbij eerst de functie van de verschillende lagen uit. Dat geeft meer begrip bij de monteurs dan alleen maar zeggen hoe het moet. Ze komen dan zelf ook met tips en die nemen we – indien mogelijk – ook mee. Voor ons zijn dat waardevolle sessies. Het moet namelijk in de praktijk wel allemaal kloppen.”
Ook de mensen op de bouwplaats krijgen instructies: “Om een goede luchtdichting te krijgen moeten de gevelelementen op de juiste wijze worden gesteld. Als ze niet goed aansluiten, dan werkt de afdichting ook niet goed. Mocht er schade aan de afdichtingsproducten ontstaan tijdens de montage, dan moet dat eveneens opgemerkt en hersteld worden. Je kunt het systeem nog zo goed bedenken, het succes staat of valt met een goede uitvoering.”
Tekst: ing. Frank de Groot – BouwTotaal #11