In de Utrechtse wijk Overvecht torent studentenwooncomplex ‘The Cube’ met een hoogte van 50 meter boven de wijk uit. Het zijn twee getrapt oplopende torens van vijftien verdiepingen, voorzien van twee opengewerkte uitsneden die lucht en activiteit in de gevel brengen. Dat betekent gelijk een uitdaging voor ontwikkelaar en bouwer Van Wijnen die het casco steigerloos heeft gebouwd. Celdex zorgt voor een lucht- en regendichte aansluiting tussen de gevelvullende HSB-elementen.
Gevels worden ook bij hoogbouw steeds vaker volledig geprefabriceerd aangeleverd. Groot voordeel hiervan is dat er steigerloos gebouwd kan worden. Aandachtspunt is wel dat de voorzijde van het gevelelement tijdens en na de montage nauwelijks bereikbaar is. Om er zeker van te zijn dat de aansluiting tussen de elementen lucht- en regendicht is, moet er dus goed nagedacht worden over de detaillering. Ook moeten koudebruggen worden vermeden.
“Een goede detaillering is dermate belangrijk dat we al vroegtijdig om tafel zijn gaan zitten met Machiels Building Solutions (MBS) uit het Belgische Genk. MBS levert de houtskeletbouw gevelelementen”, zegt Henny van der Heijden, Product Manager bij Celdex. Dit bedrijf is al sinds 1983 producent van kunststofschuim afdichtingsproducten. Dat gaat om producten die thermisch, akoestisch, water-, slagregen- en luchtdicht zijn. Voorbeelden zijn Airseal Vulblokken en Strippen, Stelkozijnband, Pre-Seal schuimbanden, dakdoorvoer en Meterkast Manchetten. In veel vloeren, gevels en daken vinden we dan ook Celdex-producten terug.
Ontwerp
The Cube
(foto: van Wijnen) is een gezamenlijke ontwikkeling van Van Wijnen Projectontwikkeling en IC Netherlands en wordt gebouwd voor The FIZZ. Het gebouw zal naar verwachting voor het collegejaar 2022-2023 worden opgeleverd. Het studentenwooncomplex bestaat straks uit 639 studentenwoningen, een fietsenkelder en 1.000 vierkante meter aan publieke voorzieningen. The Cube sluit aan bij de Utrechtse ambitie van Healthy Urban Living. Het bouwblok ligt op de hoek van de levendige Brailledreef, op fietsafstand van het centrum en goed ontsloten met bus en trein.
Het aanbod appartementen is gevarieerd: van zelfstandige appartementen met eigen faciliteiten als keuken en douche tot grotere studio’s voor onder andere stellen en PhD-studenten. Ook komen er twaalf woningen geschikt voor mindervaliden en 90 units gegroepeerd in woongroepen. De studenten kunnen tevens terecht in een modern ingerichte lounge en sfeervol ingerichte bibliotheek- en studieruimten. Bovendien heeft The Cube een sportfaciliteit, buitensportveld op eerste verdieping en twee wasbarren.
Constructieve opbouw
De hoofddraagconstructie van The Cube bestaat uit ter plaatse gestorte wanden en breedplaatvloeren. Door de complexe constructie zijn momentvaste knooppunten nodig en dat is lastig in prefab. De badkamers zijn volledig prefab – inclusief sanitair en tegelwerk – ingehesen en de gevels zijn ook geprefabriceerd. Deze bestaan uit houtskeletbouw elementen met een gevelbekleding van keramische steenstrips. “De gevelelementen staan niet op de vloeren, maar zijn tegen de kopse kanten van de vloeren bevestigd. Er is dus sprake van een doorgaande gevelconstructie. Uitdaging is dan wel de koudebrug-onderbreking en luchtdichting ter plaatse van de verankering. Maar door middel van een innovatie anker, is dit opgelost. Luchtdichting en koude-brugonderbreking zijn namelijk geïntegreerd in het ankersysteem”, zegt Van der Heijden.
Luchtdichting
De luchtdichting en isolatie in de aansluitingen worden verzorgd door Celdex Pre-Seal. Dat is een zeer fijn semi-geslotencellig polyurethaanschuim. Het product is standaard voorzien van een low-friction toplaag. Het moet immers bestand zijn tegen de krachten die tijdens de montage op het schuim worden uitgevoerd. De Pre-Seal wordt aan de buitenzijde beschermd door Celdex EPDM Soft, die voorkomt dat er regen, wind, ongedierte en vuil binnen kan dringen. Dit schuimband is ook bestand tegen vogelvraat.
De Celdex producten zijn prefab in de fabriek aangebracht bovenop de horizontale waterkering. “Ter plaatse van de kruisaansluiting tussen vier elementen wordt het kruisvormige knooppunt tijdens het werk dichtgezet met band en butyltape. Hierdoor loopt de lucht-en regendichte aansluiting in alle richtingen door. Die werkzaamheden voeren de monteurs uit vanaf de verdiepingsvloer. Uiteraard zijn ze dan veilig aangelijnd”, legt Van der Heijden uit.
De montageteams zijn van te voren geïnstrueerd over de juiste werking van en controle op de afdichtingsproducten. Ook de medewerkers in de fabriek van MBS hebben voorlichting gehad: “We leggen daarbij eerst de functie van de verschillende lagen uit. Dat geeft meer begrip bij de monteurs dan alleen maar zeggen hoe het moet. Ze komen dan zelf ook met tips en die nemen we – indien mogelijk – ook mee. Voor ons zijn dat waardevolle sessies. Het moet namelijk in de praktijk wel allemaal kloppen.”
DICHTGARANT
Om aan te sluiten op de opkomst van industrieel bouwen heeft Celdex het
Dichtgarant concept ontwikkeld. Van der Heijden legt uit: “Hiermee heeft de aannemer essentiële bouwstenen in handen om de geleverde prestaties op het gebied van luchtdicht bouwen aan te tonen. De oplossingen zijn zorgvuldig tot stand gekomen en producten worden uitvoerig extern getest. Daarnaast begeleidt Celdex de verwerking van de producten gedurende het gehele bouwproces en legt de resultaten vast. Zo brengen we ook bij de bouw van The Cube regelmatig een bezoek aan de bouwplaats. Luchtdicht bouwen met Celdex Dichtgarant sluit zo naadloos aan op het kwaliteitsborgingssysteem van de bouwer.
”Maar hoe borg je de kwaliteit van gevelelementen die in weer en wind van Genk naar Utrecht gaan? Van der Heijden: “We kregen inderdaad de vraag wat er dan met de afdichting gebeurt, als een vrachtwagen vol in de wind die afstand aflegt. Dan zeggen wij: plak het systeem maar op een stuk hout en rijd daar drie weken mee rond. Dan zul je zien dat er niets gebeurt! En vervoer de elementen met een KAM stelling zodat de kopse kanten van de elementen beschermd blijven.” En hoe staat het tot slot met de levensduur van de afdichting? Even een inspectie aan de buitenzijde is lastig bij een hoogte van 50 meter. De productmanager besluit: “Wij doen veel intensieve duurzaamheids- en verouderingsproeven met onze producten. Dus we weten dat ze lange tijd hun functie blijven vervullen.”
Klik hier om het artikel te downloaden.
Tekst: ing. Frank de Groot – BouwTotaal #4 Houtbouw (april 2021)