Amare - Den Haag

Het onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui in Den Haag. Het is het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium.

Beeld: Sfeerimpressie Amare - Bouwcombinatie Cadanz

Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag

Uitvoering:
Bouwcombinatie Cadanz (Boel & van Eesteren | Visser & Smit Bouw)

Oplevering:
Juni 2021

Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) zijn in de zomer van 2017 gestart met de realisatie van  Amare. De naam is ontstaan vanuit het latijnse werkwoord amare = liefhebben en het Italiaanse a mare = aan zee. Amare zal samen met de andere culturele instellingen aan het Spui het culturele hart van Den Haag vormen. Het is een flink gebouw van circa 125 meter lang, 70 meter breed en 38 meter hoog.

De wens van de gemeente was om de lat zo hoog mogelijk te leggen op het gebied van energiezuinigheid. Er werden daarom aan het gebouw hoge eisen gesteld met de duurzaamheidsambitie om BREEAM-NL excellent gecertificeerd te worden. Daarbij wilden ze ook nog bouwen zonder steigers. Een ander belangrijk aspect was dat er ook rekening gehouden moest worden met de akoestiek. Er moesten tegelijkertijd op verschillende podia, zalen en oefenruimten verschillende performances kunnen plaatsvinden in het gebouw. Een goede kier- en naaddichting was een vereiste.

Celdex is bij dit project betrokken geraakt door Timmerfabriek Frank van Roij. Zij produceerden en leverden de HSB-gevelelementen voor dit project. Vanwege eerdere samenwerkingen heeft Frank van Roij Celdex benaderd om de gevelelementen luchtdicht te maken. Het ging hier om o.a. acht meter hoge prefab gevelelementen die de nodige stelruimte nodig hadden. Dan heb je het over ca. 110 mm stelruimte die luchtdicht moet worden gemaakt. 

Door alle hoge eisen werd ons product vooraf uitgebreid getest. Met een minimale compressie onder de meest extreme omstandigheden. Onze producten kwamen goed door deze test en het akkoord werd gegeven.

Celdex Pre-Seal Soft LF werd rechtstreeks in de Timmerfabriek Frank van Roij 
op de HSB-elementen verwerkt. Het voordeel hiervan is dat kritische aansluitdetails tijdens het plaatsen van de elementen nog maar minimale aandacht nodig hebben. Celdex Airseal Strippen werden daarentegen wel op de bouwplaats verwerkt.

De stelruimte tussen de gevelelementen is opgevuld met Airseal Strippen van semi-geslotencellig polyurethaanschuim, speciaal op maat gemaakt. Het product biedt bescherming tegen warmteverlies, geluid en is extreem luchtdicht.

Andere Celdex afdichtingsproducten die gebruikt zijn bij dit project zijn: 

Een belangrijk onderdeel van Seal4Prefab is kwaliteitsborging en rapportage. Celdex geeft advies over de toe te passen afdichtingsproducten, controleert dit op locatie en legt dit zorgvuldig vast in een kwaliteitsborgingsrapportage. 

Meer artikelen over 'Amare'