Sfeerimpressie Amare - Bouwcombinatie Cadanz

Amare - Den Haag

*Beeld: Sfeerimpressie Amare - Bouwcombinatie Cadanz

Het onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spui in Den Haag. Het is het nieuwe onderkomen van de stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag, het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium


Opdrachtgever:
Gemeente Den Haag 

Uitvoering:
Bouwcombinatie Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw)

Oplevering:
Gerealiseerd in 2021

Cadanz (Boele & van Eesteren | Visser & Smit Bouw) zijn in de zomer van 2017 gestart met de realisatie van Amare. De naam is ontstaan vanuit het latijnse werkwoord amare = liefhebben en het Italiaanse a mare = aan zee. Amare zal samen met de andere culturele instellingen aan het Spui het culturele hart van Den Haag vormen. Het is een flink gebouw van circa 125 meter lang, 70 meter breed en 38 meter hoog.

Hoge lat op het gebied van duurzaamheid

De wens van de gemeente was om de lat zo hoog mogelijk te leggen op het gebied van energiezuinigheid. Er werden daarom aan het gebouw hoge eisen gesteld met de duurzaamheidsambitie om BREEAM-NL excellent gecertificeerd te worden. Daarbij wilden ze ook nog bouwen zonder steigers. Een ander belangrijk aspect was dat er ook rekening gehouden moest worden met de akoestiek. Er moesten tegelijkertijd op verschillende podia, zalen en oefenruimten verschillende performances kunnen plaatsvinden in het gebouw. Een goede kier- en naaddichting was een vereiste.

Samenwerking Celdex & Timmerfabriek Frank van Roij

Celdex is bij dit project betrokken geraakt door Timmerfabriek Frank van Roij. Zij produceerden en leverden de HSB-gevelelementen voor dit project. Vanwege eerdere samenwerkingen heeft Frank van Roij Celdex benaderd om de gevelelementen luchtdicht te maken. Het ging hier om o.a. acht meter hoge prefab gevelelementen die de nodige stelruimte nodig hadden. Dan heb je het over ca. 110 mm stelruimte die luchtdicht moet worden gemaakt.

Gevel van Amare in aanbouw
Gevel Amare in aanbouw.
Door alle hoge eisen werd ons product vooraf uitgebreid getest. Met een minimale compressie onder de meest extreme omstandigheden. Onze producten kwamen goed door deze test en het akkoord werd gegeven.

Celdex Pre-Seal Soft werd rechtstreeks in de Timmerfabriek Frank van Roij op de HSB-elementen verwerkt. Het voordeel hiervan is dat kritische aansluitdetails tijdens het plaatsen van de elementen nog maar minimale aandacht nodig hebben. Celdex Airseal Strippen werden daarentegen wel op de bouwplaats verwerkt.
Celdex op maat gemaakte Airseal Strippen
Op maat gemaakte Airseal Strippen.
De stelruimte tussen de gevelelementen is opgevuld met Airseal Strippen van semi-geslotencellig polyurethaanschuim, speciaal op maat gemaakt. Het product biedt bescherming tegen warmteverlies, geluid en is extreem luchtdicht.
Luchtdichte afdichting Celdex Sealer
Luchtdichte afdichting - Celdex Airseal Strippen & Celdex Sealer.

Celdex luchtdichte oplossingen

Andere Celdex afdichtingsproducten die gebruikt zijn bij dit project zijn:

Pre-Seal Soft LF
 • Eenvoudig comprimeerbaar
 • Uitstekende luchtdichte eigenschappen
 • Voorkomt lucht- en thermische lekkage
Celdex Pre-Seal Soft LF is een zeer zacht semi-geslotencellig polyurethaan schuimband met uitstekende luchtdichte eigenschappen. Het schuimband is eenvoudig verwerkbaar en voorzien van een low-friction toplaag. Zowel klevend als niet-klevend, leverbaar op rol, haspel en stansdeel op maat.

Airseal Strippen
 • Eenvoudig comprimeerbaar
 • Lucht- en akoestische dichting bij binnentoepassingen
 • Op maat gestanst of gesneden
Airseal Strippen zijn vanuit semi-geslotencellig polyurethaanschuim (dubbelzijdig voorzien van een TPU toplaag) op maat gestanste of gesneden en geprofileerde afdichtingsproducten. De strippen worden als duurzame lucht- en akoestische afdichting van de woningscheidende spouw toegepast, als afdichting van gevelsluitende elementen of andere toepassingen waar maatwerk vereist is. Airseal Strippen bieden bescherming tegen tocht, warmteverlies en geluid.

Celdex Sealer
 • Eenvoudig te verwerken
 • Toepasbaar als lucht- en waterdichting
 • Duurzaam elastisch
Dit product is een sterk hechtende, oplosmiddelvrije pasteuze emulsie om aan sluitingen en oppervlakken lucht- en waterdicht te maken. Tevens geschikt als vullende primer voor grove oppervlakken bij het plakken van butyl- en bitumentapes. De Sealer is kwast- en spuitbaar en creëert een water- en luchtdichting in diverse toepassingen. Kan ook als aanvullende waterdichting dienen op de meeste Celdex schuimbanden en Flexfoam Pro. Verkrijgbaar in de kleur zwart.

Butyltape 70S
 • Butylrubber is blijvend elastisch, hardt niet uit
 • Hoge kleefkracht
 • Als duurzame afdichting in vliesgevels, HSB elementen, staalconstructies en beplating 
Celdex Butyltape 70S is een hoogwaardige crosslinked geëxtrudeerd grijs butylrubber met hoge kleefkracht. De butyltape is enkelzijdig voorzien van een zwart-, lood- of aluminiumkleurige PET/Alu folie. Aan de andere zijde wordt het butylrubber beschermd door een eenvoudig verwijderbare schutfolie. Butyltape 70S is geschikt voor diverse toepassingen: als duurzame afdichting in HSB elementen, vliesgevels, staalconstructies en beplating; als lucht- en waterdichte aansluiting bij stelkozijnen, serres en terrasoverkappingen; als luchtdichting van ventilatiekanalen; als afdichting van dakranddetails; als voegafdichting bij aansluitvoegen in betonconstructies; en als reparatiemiddel voor goten en regenpijpen. Leverbaar op rol in de kleuren zwart, lood en aluminium.

Airseal Vulstroken & Vulblokken
 • Semi-geslotencellig polyurethaanschuim
 • Eenvoudig comprimeerbaar
 • Lucht- en akoestische dichting bij binnentoepassingen 
Airseal Vulstroken en Vulblokken zijn vanuit semi-geslotencellig polyurethaanschuim (dubbelzijdig voorzien van een TPU toplaag) op maat gestanste of gesneden en geprofileerde afdichtingsproducten. De producten worden als duurzame afdichting toegepast bij geprofileerde stalen dak- en wandconstructies of andere toepassingen waar maatwerk vereist is. Airseal Vulstroken en Vulblokken bieden bescherming tegen tocht, warmteverlies en geluid. Door de eenvoudige comprimeerbaarheid van het Airseal materiaal is met overmaat een perfecte lucht- en akoestische afdichting te verkrijgen. Ze verhogen de kwaliteit van dak- en wandconstructies en kunnen eenvoudig gemonteerd worden. Als luchtdichting van metalen dak- en wandconstructies en de aansluiting van muren met geprofileerde dakbeplating.

Een belangrijk onderdeel van Seal4Prefab is kwaliteitsborging en rapportage. Celdex geeft advies over de toe te passen afdichtingsproducten, controleert dit op locatie en legt dit zorgvuldig vast in een kwaliteitsborgingsrapportage.


Meer artikelen over 'Amare'

  Artikel 'Belang luchtdicht bouwen neemt toe'