Project De Kwekerij - WAX Architectural Visualizations

De Kwekerij

De Kwekerij (fase 2) in Utrecht, bestaat uit zes kleurrijke woontorens met 244 huurwoningen voor starters.

Beeld: Artist Impression De Kwekerij - WAX Architectural Visualizations

Opdrachtgever:
SSH (Stichting Studentenhuisvesting), Jebber 

Uitvoering:
Dura Vermeer Bouw Midden West 

Oplevering:
Realisatie in 2022

Op 16 oktober 2020 hebben projectontwikkelaar Jebber en bouwbedrijf Dura Vermeer Bouw Midden West een overeenkomst getekend voor de bouw van 244 starterswoningen (Fase 2). Deze zes kleurrijke woontorens hebben verschillende gevelkleuren gebaseerd op de seizoenen van de boomsoorten die in de directe omgeving van de gebouwen zijn geplant.

Het project is onderdeel van gebiedsontwikkeling de Kwekerij, als verwijzing naar de vroegere tuinderijen. In totaal komen hier 1.150 zelfstandig woningen. De Kwekerij wordt duurzaam ontwikkeld met als thema ‘Groen & Gezond’. Zo wordt de energie voor de woningen zoveel mogelijk lokaal opgewekt.

In totaal is er zo’n 15 maanden gebouwd aan fase 2. Deze snelheid is gerealiseerd door legolisering. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van geprefabriceerde elementen. Zo creëer je een efficiënt en duurzaam bouwproces en kan de hoge kwaliteit worden gewaarborgd. Gedurende het project steeg de montagesnelheid tot wel 1 complete toren in een week tijd.

De kleurrijke  HSB-gevelelementen zijn geproduceerd door Machiels Building Solutions (MBS). Om te zorgen dat deze elementen uiteindelijk de luchtdichting en isolatie van het gebouw vormen, is het Celdex Seal4Prefab afdichtingssysteem toegepast. Dit systeem is uitermate geschikt voor de prefab bouw. De elementen werden in de fabriek voorzien van Celdex afdichtingsproducten. Er is gekozen voor Pre-Seal M aan de binnenzijde. Dit zorgt voor de luchtdichting en isolatie. Aan de buitenzijde is EPDM Soft  toegepast. Dit product voorkomt dat er regen, wind, ongedierte en vuil binnen dringen. Deze combinatie is ook onafhankelijk getest op wind- en regendichting tot 650 Pa voor prefab gevels.

Doordat de afdichtingsproducten in het prefab proces zijn meegenomen werd er flink bespaard op applicatietijd op de bouwplaats. Tevens hadden bouwstof en de weersomstandigheden geen invloed op de afdichting. De montage van de afdichtingsproducten is belangrijk, maar dit geldt ook voor de uitvoering. Daarom heeft Celdex vooraf een toolboxmeeting gegeven aan alle mensen die met de producten werkten. Zo zijn ze op de hoogte gebracht van de juiste werking van de producten en konden ze eventuele (transport) schades opmerken en herstellen.

Zoals bij elk project heeft Celdex ook hier verschillende kwaliteitscontroles gedaan en vastgelegd in een kwaliteitsborgingsrapportage.

Meer artikelen over 'De Kwekerij'