*Beeld: Artist Impression Grote Beer Rotterdam – Dura Vermeer
Grote Beer is een getrapt gebouw van 68 meter hoog bestaande uit 21 woonlagen en biedt plaats aan 193 woningen.
In december 2021 is Dura Vermeer begonnen met de bouw van de woontoren GroteBeer in de wijk Oosterflank in Rotterdam. Een nieuw gebied voor Rotterdammers die in de stad willen wonen. Dit getrapte gebouw van 68 meter hoog en 21 verdiepingen wordt pal naast winkelcentrum Alexandrium gerealiseerd. De 193 appartementen dragen bij aan een levendig stadshart van Prins Alexander.
Korte bouwtijd door prefabricage
Door de ver doorgevoerde prefabricage kent de woontoren een korte bouwtijd. Gevels, constructiewanden, vloeren, balkons, badkamers en toiletruimten worden prefab aangeleverd en gemonteerd. Niet alleen door het steigervrij bouwen, maar ook doordat de balkonvloeren al koudebrugvrij aan de vloerelementen gemonteerd zijn, maakt de luchtdichting ter plaatse aanbrengen lastig.
Luchtdichting Grote Beer
De voorzijde van de gevelelementen zijn tijdens en na de montage dus nauwelijks bereikbaar vanwege het steigervrij bouwen. Om ervoor te zorgen dat de aansluiting tussen de elementen lucht- en slagregendicht is, moet er dus goed worden nagedacht over de detaillering. Het is hierbij ook belangrijk dat er koudebruggen worden vermeden. Er wordt namelijk vaak bij hoogbouw een lucht- en waterdichtheid geëist van minimaal 600 Pa. Om onze oplossingen inzichtelijk te maken worden ze eerst uitgewerkt in 3D.
Gebruikte afdichtingsproducten
Als onderdeel van het Seal4Prefab afdichtingssysteem is Pre-Seal M LF gebruikt als luchtdichting en isolatie van de horizontale en verticale aansluitingen tussen de gevelelementen. Het product heeft dankzij een speciale membraantechnologie uitstekende luchtdichte en isolerende eigenschappen en is ontwikkeld voor de prefab hoogbouw en grote voegtoleranties. Het schuimband is standaard voorzien van een low-friction toplaag. Hierdoor is het bestand tegen de krachten die tijdens de montage op het schuim worden uitgevoerd.
EPDM Soft is aan de buitenzijde toegepast als primaire slagregendichting. Dit voorkomt dat er regen, wind, ongedierte en vuil binnen kan dringen. Ook wordt EPDM Soft, samen met Butyltape gebruikt ter plaatse van de aansluiting tussen vier elementen om het kruisvormige knooppunt af te dichten. Hierdoor loopt de lucht- en regendichte aansluiting in alle richtingen door. Bij de aansluiting tussen gevelelement en bovenliggende vloer met uitkragend balkon ontstond een uitdaging.
Na plaatsing kun je niet meer bij de aansluiting en is de waterdichte laag onbereikbaar om aan te brengen. Hiervoor is een speciale prefab manier ontwikkeld. Achter het EPDM Soft schuimband is een EPDM-slabbe, ook wel EPDM Folie, op het buitenspouwblad aangebracht. Deze wordt vlak na de montage van de vloer uitgeklapt. Zo wordt er een slagregen- en luchtdichte aansluiting tussen gevelelement en bovenliggende vloer met balkon gecreëerd.
Voor het afdichten van de gaten voor stekeinden tussen twee elementen zijn Gainseals toegepast. Dit zijn flexibele ringen die ervoor zorgen dat de gietmortel tijdens het aanbrengen niet tussen de naden van twee elementen weglekken. Dit voorkomt schoonmaakwerk aan wanden en vloeren en je hebt veel minder gietmortel nodig. Deze luchtdichte oplossingen zijn zorgvuldig tot stand gekomen en producten zijn uitvoerig extern getest. Ook tijdens het gehele bouwproces zorgen we voor een goede kwaliteitsborging.