Artist Impresion The Cube - Beeld van Wijnen

The Cube - Utrecht

*Beeld: Artist Impression The Cube - van Wijnen

The Cube is een studentenwooncomplex in Utrecht Overvecht. Het bestaat uit 639 studentenwoningen, een fietsenkelder en 1.000 vierkante meter publieke voorzieningen.


Opdrachtgever:
IC Group, Rockfield en Van Wijnen Projectontwikkeling

Oplevering:
Aanvang schooljaar 2021

In januari 2020 is de bouw gestart van The Cube, vormgegeven als twee getrapt oplopende torens van 16 verdiepingen. Daarmee wordt The Cube het hoogste gebouw van Overvecht. Het complex wordt voorzien van de laatste duurzame ontwikkelingen en scoort goed op de onderwerpen: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. 

Prefab afdichten met Seal4Prefab

Een specifieke wens van de opdrachtgever was om te bouwen zonder steigers. Hier kon Celdex met haar ‘droge’ afdichtingssysteem Seal4Prefab uitstekend invulling aan geven. Om te garanderen dat de aansluiting tussen de elementen regen- en luchtdicht is moest er goed nagedacht worden over de detaillering. Celdex is dan ook al in een vroegtijdig stadium met Machiels Building Solutions (MBS) om de tafel is gaan zitten. Zij produceerden en leverden de HSB-gevelelementen.
Celdex Pre-Seal en EPDM Soft
Gevelelement met Celdex Seal4Prefab.

Luchtdichte schuimbanden

Omdat de producten bestand moeten zijn tegen de krachten die tijdens de montage op het schuimband worden uitgevoerd, is er gekozen voor Celdex Pre-Seal LF. Dit is een zeer fijn semi-geslotencellig polyurethaanschuim voorzien van een low-friction toplaag. Dit product zorgt voor een uitstekende luchtdichting en isolatie.

Pre-Seal LF wordt aan de buitenzijde aangevuld door EPDM Soft, een zacht semi-geslotencellig rubber. EPDM Soft is zeer geschikt als hoogwaardige primaire regendichting.

Celdex prefab afdichting
Gevelelement voorzien van Pre-Seal LF & EPDM Soft.
De flexibele luchtdichte schuimbanden zijn in de fabriek van Machiels onder geconditioneerde omstandigheden aangebracht bovenop de horizontale waterkering. Alleen ter plaatse van de elementkruisingen is in het werk de regendichting gecompleteerd. Dit zorgt ervoor dat de regen- en luchtdichte aansluiting in alle richtingen doorloopt. Omdat dit allemaal voorbereid is in de fabriek, zijn er later geen negatieve invloeden van weerelementen en is het gebouw na de plaatsing van de HSB-elementen meteen regen- en luchtdicht.
Project The Cube montage van de elementen
Montage van de elementen.
Zowel de montageteams als de medewerkers in de fabriek hebben vooraf een toolboxmeeting gehad over de juiste werking van de afdichtingsproducten. Hierdoor kunnen de afdichtingsproducten op de juiste manier worden toegepast. 
Pre-Seal LF
  • Optimale luchtdichte eigenschappen
  • Voorkomt lucht- en thermische lekkage
  • Geluidsabsorberend
Pre-Seal LF is een semi-geslotencellig polyurethaan schuimband met uitstekende luchtdichte en isolerende eigenschappen. Het product is geschikt als luchtdichting en thermische isolatie bij onregelmatige oppervlakken. Pre-Seal LF is veelzijdig toepasbaar in variërende voegaansluitingen.

EPDM Soft
  • Eenvoudig indrukbaar
  • Uitstekende afdichtingseigenschappen
  • Weersbestendig
Celdex EPDM Soft is een zacht semi-geslotencellig rubber. Geschikt als hoogwaardige afdichting in diverse toepassingen binnen de bouw en industrie bij licht onregelmatige oppervlakken. EPDM Soft is enkelzijdig klevend en niet-klevend verkrijgbaar. Leverbaar op rol, haspel en als stansdeel op maat. Verkrijgbaar in de kleur zwart.

Net als bij Dichtgarant is ook bij Seal4Prefab, kwaliteitswaarborging erg belangrijk. Daarom was er een interval afgesproken voor bouwcontroles. Deze controles werden opgenomen in het bouwdossier en bij oplevering overhandigd aan de opdrachtgever.


Meer artikelen over 'The Cube'

  Artikel 'Een optimale wind- en regendichting, ook in de prefab bouw' 
  Artikel 'Steigerloos en luchtdicht bouwen'