Artist impression Wonderwoods

Wonderwoods

Wonderwoods, bestaat uit 2 spraakmakende torens voor woningen, kantoren, retail, horeca, educatie en cultuur.

Beeld: Artist Impression Wonderwoods- Boele & van Eesteren

Opdrachtgever:
Wonderwoods Development

Uitvoering:
Bouwcombinatie Wonderwoods VOF (Kondor Wessels Amsterdam | Boele & van Eesteren)

Oplevering:
Realisatie in medio 2024

Vanaf 2020 verrijzen op het voormalig plein aan de Croeselaan twee spraakmakende torens van project Wonderwoods. Deze twee ‘groene’ torens zijn 105 en 70 meter hoog. Ze worden met elkaar verbonden door een ondergrondse eenlaagse parkeergarage. Het gebouw heeft een oppervlakte van in totaal 81.000 m2. Het biedt plaats aan onder andere huur- en koopwoningen, kantoren, retail, horeca, educatie, cultuur en een semipublieke daktuin.

Vroegtijdige samenwerking

Boele & van Eesteren, de uitvoerder van Wonderwoods was al bekend met Celdex na eerdere succesvolle samenwerkingen. Dit was ook de reden waardoor Celdex vroegtijdig bij dit project is betrokken en de lucht- en waterdichting van de gevelelementen verzorgt. Er is goed nagedacht over de detaillering om er zeker van te zijn dat de aansluitingen tussen de elementen lucht- en regendicht zijn. Wonderwoods wordt steigervrij gebouwd waardoor de voorzijde van de gevelelementen tijdens en na de montage nauwelijks bereikbaar is.

Celdex heeft de oplossingen in 3D uitgewerkt omdat ze zo complex zijn. Hiermee is voor alle partijen in één keer duidelijk wat de bedoeling is. De gevelelementen worden met 1 meter brede Z-ankers aan de kopse kanten van de voeren bevestigd. Zo ontstaat er een vrijdragende gevelconstructie. De uitdaging hierbij is de koudebrug-onderbreking en luchtdichting ter plaatse van de verankering. Zo zijn de sparingen voor de ankers op het advies van Celdex ruimer uitgevoerd, waardoor het altijd opvalt als de dichting nog niet compleet is. Vanwege de toleranties moet deze actie op de bouw uitgevoerd worden. Zo valt het voor het applicatiebedrijf direct op indien er een stuk luchtdichting ontbreekt.

Lucht- en waterdichtheid testen

Bij hoogbouw is de eis vaak een lucht- en slagregendichtheid van minimaal 600 Pa. Dit is van te voren onafhankelijk getest. De betonfabrikant heeft mock-ups van de gevelelementen gemaakt die Celdex heeft voorzien van lucht- en waterdichting. De gevelelementen van circa 6,5 x 3,50 meter zijn in een opstelling met vier elementen – twee boven en twee onder – getest. Juist de kritische kruisaansluiting en de maatwerkoplossing voor het anker zijn getest. De opstelling behaalde probleemloos 650 Pa.

Celdex oplossingen

De luchtdichting en isolatie in de aansluitingen worden verzorgd door Pre-Seal LF. Dit product is bestand tegen de krachten die tijdens de montage op het schuim worden uitgevoerd dankzij de low-friction toplaag. EPDM Soft, aangebracht aan de buitenzijde voorkomt dat er regen, wind en vuil binnen kan dringen. Deze producten zijn prefab in de fabriek aangebracht, bovenop de horizontale waterkering.

Veilig aangelijnd vanaf de verdiepingsvloer wordt ter plaatse van de kruisaansluiting tussen 4 elementen het kruisvormige knooppunt dichtgezet met Butyltape en EPDM Soft. Dit zorgt ervoor dat de lucht- en slagregendichte aansluitingen in alle richtingen doorlopen. Voor dit project zijn naast de mix van standaard producten ook manchetten op maat gebruikt voor de kolommen en liggers.

Celdex vindt de opvolging en controle bij projecten erg belangrijk. Zo wordt er ook bij de bouw van Wonderwoods regelmatig een bezoek gebracht aan de bouwplaats. De verwerking van de producten wordt gedurende het gehele bouwproces begeleid en de resultaten worden vastgelegd in een kwaliteitsborgingsrapportage.

Celdex bezoekt regelmatig het project voor kwaliteitscontroles en maakt hiervan kwaliteitsborgingsrapportages.

Meer artikelen over 'Wonderwoods'