Luchtdicht bouwen – de belangrijkste vragen

Afbeelding

Door: Merel Voets – Marketing & Communicatie bij Celdex

Nog steeds zijn er veel vragen omtrent het onderwerp luchtdicht bouwen. Bij Celdex houden we ons hier dagelijks mee bezig. In deze blog aan wij in op de belangrijkste vragen omtrent luchtdicht bouwen. Zoals: Wat is luchtdicht bouwen? Is luchtdicht bouwen verplicht? Waarom moet je luchtdicht bouwen? Hoe moet je luchtdicht bouwen?

Wat is luchtdicht bouwen?

Met luchtdicht bouwen zorg je ervoor dat alle ongewenste kieren en naden in een woning of gebouw worden afgedicht. Dat is van belang om ongecontroleerde luchtstromen, die worden gezien als tocht, te voorkomen. Door een luchtdichte gebouwschil te creëren, ontstaat er een strikte scheiding tussen buiten- en binnenlucht. De lucht die juist gewenst is in huis gaat niet verloren en de ongewenste lucht van buiten komt niet binnen.

Is luchtdicht bouwen verplicht?

Vanaf 1 januari 2021 zijn de BENG-eisen van kracht. BENG staat voor Bijna Energieneutrale Gebouwen en staat opgenomen in het Bouwbesluit 2012. De BENG 1 eis heeft betrekking op de energiebehoefte. Oftewel, hoe energiezuinig is het gebouw nu eigenlijk?

De BENG 1 eis zorgt er als het ware voor om de energiebehoefte van een gebouw zoveel mogelijk te beperken en te zorgen voor een optimale kwaliteit van de gebouwschil. De vraag die hierbij ontstaat is, hoe zorg je ervoor dat deze energiebehoefte vermindert? Naast contactonderbrekingen en isolatie is een goede luchtdichting hiervoor noodzakelijk. De luchtdichtheid is een invoer parameter in de BENG berekening en de transmissieberekeningen.

Waarom luchtdicht bouwen?

Naast de verplichting om te kunnen voldoen aan de BENG 1 eis voor nieuwbouw zijn er talloze voordelen van luchtdicht bouwen.

De belangrijkste voordelen van luchtdicht bouwen:

  • Energiebesparing en reductie van CO2-uitstoot
    Door het afdichten van ongewenste kieren en naden worden ongecontroleerde luchtstromen voorkomen. Zo wordt het energieverlies van een gebouw tot een minimum beperkt. Dit leidt tot energiebesparing en dus ook een reductie van CO2-uitstoot. Voor de consument uit zich dit in een lagere energierekening.
  • Behoud van de constructie
    Wanneer warme lucht uit de woning in contact komt met koude lucht van buiten kan er condens ontstaan. Condens in de constructie kan resulteren in nadelige effecten, zoals een lagere isolatiewaarde en schimmels. Op den duur kan dit overgaan in water waardoor vloer, wand of gevel nat kunnen worden. In eerste instantie is dit niet te zien, maar dit tast wel de constructie aan. Door te zorgen dat deze warme lucht niet naar buiten lekt bescherm je de constructie.
  • Goede geluidsisolatie
    Geluidsgolven verplaatsen zich voornamelijk via de lucht. Een goede luchtdichting zorgt voor extra isolatie van het geluid binnen en buiten een ruimte, wat resulteert in minder geluidsoverlast. Net als ongecontroleerde luchtstromen komt ook geluid binnen door ongewenste kieren en naden. Door luchtdicht bouwen wordt het geluid beter tegen gegaan en ontstaat er minder geluidsoverlast.
  • Comfortabel leefklimaat
    Tocht in een woning leidt tot een oncomfortabel gevoel. Tocht kan tevens leiden tot een stijve nek of koude voeten. Door ongecontroleerde luchtstromen te minimaliseren, voelt het binnenklimaat een stuk prettiger en is er minder energie nodig voor een aangename temperatuur.
  • Waterdichtheid
    Een correct uitgevoerde combinatie van een slagregendichting aan de buitenzijde en een luchtdichting aan de binnenzijde voorkomt dat vocht in de spouw wordt gedrukt. Doordat de wind bij winddruk niet uit de spouw kan ontsnappen wordt er tegendruk opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat het vocht aan de buitenkant van de gevel naar beneden loopt (ook wel drukvereffening genoemd).
  • Brandwerendheid
    Brandvoortplanting kan optreden bij openingen, kieren en naden in de thermische schil. Door luchtdicht te bouwen kan dit worden voorkomen.

Hoe moet je luchtdicht bouwen?

Om te zorgen voor de juiste luchtdichte aansluitingen kun je het beste beginnen bij de basis. Oftewel goed ontworpen luchtdicht bouwen details. Het is belangrijk om te kijken naar het type aansluiting. De grootste luchtlekkages zijn vaak te vinden in de gevel, dak, wand, vloer, kozijn & deur aansluitingen.

Celdex oplossingen

Naast de voor de hand liggende luchtlekkages, zijn er ook luchtlekkages te vinden op plekken die vaak worden vergeten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vloerdoorvoeren van de nutsvoorziening in de meterkast. De oplossing hiervoor is eenvoudig namelijk een luchtdichte manchet (op maat).  Zo is de Airseal Meterkast Manchet speciaal ontworpen om in combinatie met de kunststof meterkastvloerplaat de vloerdoorvoeren luchtdicht te maken. Dit is belangrijk omdat hier veel koude, vochtige lucht vandaan komt. Hetzelfde geldt voor de kruipruimte. Om het kruipluik luchtdicht te maken zijn de Airseal en de PE 035 Kruipluikdichting ontwikkeld. Een ander belangrijk punt die vaak wordt vergeten is een luchtdichte brievenbus. Lees hier meer over in onze blog: ‘Doe die plank in het gat, we stoken niet voor de vogels.

Luchtdichte bouwdetails

Door in de ontwerpfase al na te denken over de toe te passen luchtdichtingen, kunnen veel luchtlekkages en prijzige oplossingen worden voorkomen. Om hierbij te helpen hebben we meer dan 50 luchtdicht bouwen details uitgewerkt welke gratis te downloaden zijn op onze website. Daarnaast hebben wij een team van experts die graag met je meekijken naar de details en je van passend advies voorzien.


Belangrijk & verstandig

We kunnen dus concluderen dat luchtdicht bouwen niet alleen belangrijk is om aan de BENG 1 eis te kunnen voldoen. Het is tevens belangrijk voor de energiebesparing, het behoud van de constructie, het wooncomfort, geluidsisolatie, waterdichtheid en brandwerendheid. Denk in de ontwerpfase al na over goede luchtdichte details. Het is beter voorkomen dan genezen!

Hulp nodig bij het luchtdicht bouwen? Neem dan contact met ons op! Tot ziens op grote hoogte! 
Gebruikte producten in dit artikel

Gerelateerd nieuws

Flex-Foam Pro in een nieuw jasje!

Celdex Flex-Foam Pro in een nieuw jasje!

We willen graag de nieuwe look van onze Celdex Flex-Foam Pro aan jullie voorstellen! De […]
Revolutionaire prefab kappen met geïntegreerde luchtdichting.

Revolutionaire prefab kappen met geïntegreerde luchtdichting

Mooie samenwerking tussen Dragt Houtkonstruktie en Celdex!
Celdex opent deuren voor Open Bedrijven Route Ladonk

Celdex doet mee aan Open bedrijven route

Benieuwd wat Celdex jou te bieden heeft als werkgever? Kom langs!
Scroll naar boven
Graag hieronder je vraag zo volledig mogelijk omschrijven. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen, dikte, breedte en hoeveelheid. Graag een nauwkeurige omschrijving van de toepassing. Detailtekeningen of overige bestanden kunnen als bijlage worden toegevoegd. Wij nemen jouw vraag zo snel mogelijk in behandeling.
Ondersteunde bestanden: PDF documenten
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.