Nieuws 01-02-2022

Celcius: het huis van de toekomst

Celcius Huis Toekomst
Bij Celdex vinden wij het belangrijk dat zowel de bestaande als de nieuwe generatie zich bewust is van het belang van duurzaam bouwen. Daarom twijfelden wij ook geen moment toen ze ons vroegen om ‘het Celcius huis’ te sponseren door middel van luchtdichte producten.

Dit ‘Celsius huis’ is gebouwd door een studententeam van de Hogeschool Utrecht (HU). Het studententeam van tien verschillende opleidingen opereert onder de naam Celcius, wat staat voor: Circular, Eye opening, Limitless, Community, Innovative, Unconventional en Self-sufficient. Het Celcius huis is gebouwd als onderdeel van de Solar Decathlon Challenge, een internationale competitie georganiseerd door het Amerikaanse Department of Energy. Hierbij worden studententeams van over de hele wereld uitgedaagd om een efficiënt, duurzaam en innovatief huis te ontwerpen en bouwen.

De HU vindt het belangrijk om de praktijk mee te nemen in het leerproces. Via een vakbeurs zijn ze in contact gekomen met Celdex en zijn we benaderd voor sponsoring met betrekking tot luchtdichte producten. Tegen zo’n mooi initiatief konden wij uiteraard geen nee zeggen.

In maart 2020 is het team begonnen met de voorbereidingen op een bouwplaats in de wijk ‘De Tippe’ in Zwolle. Helaas gooide het Corona-virus roet in het eten, waardoor de bouw al twee weken na de start stil kwam te liggen. Vanuit het Amerikaanse Departement of Energy werd vervolgens besloten dat de jurering van de huizen plaats zou gaan vinden tijdens de 2021 Solar Decathlon Design Challenge in Colorado, in april 2021. Helaas zonder de fysieke aanwezigheid van het Celcius huis. Het Celcius team liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en bereidde alles voor om snel weer aan de gang te kunnen zodra de omstandigheden dit toe zouden laten.

Dankzij een Corona-protocol vanuit de HU konden ze eindelijk op 11 mei beginnen. 
Bij de herstart van de bouw lag er op de bouwplaats niet meer dan een vloerframe. Met de inzet van het Celcius team waren echter al snel de vloerelementen, gevelbevestigingen en de gevels geplaatst. Tijdens het bouwproces heeft onze Productmanager Henny van der Heijden het project begeleidt om de luchtdichtingsproducten (o.a. Airseal en Pre-Seal) correct toe te passen.

In het najaar van 2020 was de bouw van het Celcius huis afgerond en zijn de eerste metingen voor de wedstrijd gedaan. Het huis is overgeplaatst naar het Hoefkwartier in Amersfoort om nog enkele extra metingen te kunnen verrichten. Van 15 tot 18 april worden de 2020 Build Challenge- en 2021 Design Challenge-wedstrijdevenementen georganiseerd en zal de winnaar bekend worden gemaakt.

Celdex wenst Celcius heel veel succes bij de finale van de Solar Energy Challenge!

Gerelateerd nieuws

Filter