Blog 23-02-2024

De kracht van afdichting met Seal4Prefab in de hoogbouw

Afdichting met Seal4Prefab

Door: Ruud Robbe - Sales Manager Luchtdicht Bouwen (Hoogbouw) bij Celdex

In de wereld van de hoogbouw is luchtdicht bouwen niet alleen een trend, het is inmiddels een noodzaak geworden. Als Sales Manager bij Celdex, heb ik ervaren hoe ons afdichtingssysteem Seal4Prefab de benadering van hoogbouwprojecten heeft getransformeerd.

In deze blog wil ik mijn ervaringen en inzichten delen over luchtdicht bouwen en de impact van Seal4Prefab in hoogbouwprojecten. Met daarbij project Clubhouse Boompjes als praktijkvoorbeeld. Interessant genoeg lopen de stappen en processen van dit bouwproject opvallend parallel met de voorbereidingen voor mijn eerste kickbokswedstrijd, waar ik op dit moment druk mee bezig ben. In mijn blog zal ik verder ingaan op welke manier deze disciplines met elkaar te maken kunnen hebben.

Het belang van een goede voorbereiding

Binnen de bouw- en constructiesector is er de constante zoektocht naar efficiëntie en innovatie. Hoogbouwprojecten en steigerloos bouwen zijn twee opkomende trends die de traditionele methoden flink uitdagen. Net zoals een kickbokser een stevig fundament in techniek en kracht nodig heeft, vereisen hoogbouwprojecten solide fundamenten. Zowel de constructie als de voorbereiding vereisen aandacht voor detail en nauwkeurigheid. Deze basis vind ik de belangrijkste aanvliegroute naar succes. Het is essentieel om in een vroeg stadium tot in detail, inzicht te krijgen waar de luchtdichtingen nodig zijn.

Bij Clubhouse Boompjes zijn we eerst met elkaar in gesprek gegaan en hebben we gekeken naar de aanwezige aansluitingen en eventuele oplossingen. Op basis van dit gesprek is er een advies uitgewerkt, specifiek gericht op de gevelelementen, de eisen en de luchtdicht bouwen details

Streven naar meer flexibiliteit

Bij kickboksen is behendigheid van cruciaal belang. Zo ook bij luchtdicht bouwen waarbij we met steigervrije bouwmethoden streven naar meer flexibiliteit, waarbij traditionele steigers worden vervangen door innovatieve (prefab)technieken. Zonder noodzaak van steigers kunnen bouwteams flexibeler plannen en reageren op veranderende omstandigheden op de bouwplaats. Het bevordert een soepelere voortgang van het bouwproces, waar Seal4Prefab naadloos op aansluit. Seal4Prefab biedt een perfecte oplossing voor prefabricage en controleerbare flexibiliteit in luchtdichte aansluitingen tussen HSB elementen of betonnen sandwich gevel elementen.

Door de strakke planning bij Clubhouse Boompjes worden de afdichtingsproducten niet prefab op de elementen aangebracht. Dit gebeurt zodra de elementen op de bouwplaats arriveren.

Dennis van der Steen, Projectmedewerker WVH Gevelprojecten: “De uitdagingen voor het project Clubhouse Boompjes Rotterdam zijn enerzijds het steigervrij bouwen en anderzijds de manier van hijsen. Aangezien we op hoogte niet meer bij de elementen kunnen van buitenaf, dienen we deze vooraf (dus voor het hijsen) gereed te maken met de benodigde maatregelen voor luchtdichting, isolatie en brandwering. Zo worden de luchtdichtingsschuimbanden Celdex Pre-Seal (Soft) verticaal én horizontaal aangebracht en worden er ook steenwolstroken en tape gemonteerd. 

Het project Clubhouse Boompjes kenmerkt zich vanwege de vorm van het gebouw. Vanaf beide kopgevels gezien, wordt het gebouw steeds breder naarmate men hoger gaat. Dit betekent dat het gebouw telkens overstekken heeft na een aantal verdiepingen. Om de gevelelementen onder deze overstekken te monteren, is er een speciaal hijsmechanisme ontwikkeld waarmee de elementen recht omhoog getrokken kunnen worden. Hiervoor zijn tevens speciale sleufvoorzieningen opgenomen in de uitkragende vloeren.

Daarnaast zorgt de manier van hijsen met ons eigen ontwikkelde hijslieren ervoor dat we een verticale montage rondgang hebben bij dit project. We monteren dus telkens een aantal elementen boven elkaar en vervolgens wordt het systeem een beuk verplaatst, dit bemoeilijkt het aanbrengen van de horizontale luchtdichtingsband. Maar dit wordt door de juiste controle en vakmanschap ter plaatse opgelost zodat de luchtdichte lijn horizontaal en verticaal goed doorloopt.
” 

Kortom, ook bij dit project is flexibiliteit van groot belang. Een voorbeeld hiervan is het aanpassingsvermogen in de bouwmethoden door de ontwikkeling van speciale hijsmechanismen voor de montage van de gevelelementen. 

Celdex afdichting gevelelement Boompjes

Risicobeheersing: cruciaal bij hoogbouwprojecten

Risicobeheersing in hoogbouwprojecten is een cruciaal aspect vanwege de unieke uitdagingen en gevaren die deze projecten met zich meebrengen. Dit geldt zowel in de bouw, als in een kickbokswedstrijd. Het verminderen van risico's en het waarborgen van veiligheid zijn prioriteiten die zowel bij het bouwen van hoogbouw als bij het betreden van de ring van groot belang zijn.  

Gelukkig zijn Celdex afdichtingsproducten vooraf eenvoudig aan te brengen. De voordelen hiervan zijn:

  • Vermindert risico's op de bouwplaats
  • Tijdens plaatsing minder weersafhankelijk
  • Minder 'handjes' nodig op de bouw
  • Tijdsbesparing

Door proactief met onze relaties mee te denken en tijdig de juiste risico inventarisaties op te stellen kunnen we gemakkelijk door naar de volgende ronde.

Luchtdicht bouwen: combinatie van expertise en vaardigheden

Ik hoef je niet te vertellen dat samenwerking in zo’n project heel erg belangrijk is. Ook dit is vergelijkbaar met de samenwerking tussen een kickbokser, coach en het ondersteunend team. Alles om de “bouwwedstrijd” tot een goed einde te kunnen brengen.

Samenwerken verbetert de probleemoplossende capaciteiten. Je wordt flexibeler en je bent beter in staat om je aan te passen aan veranderde omstandigheden of onverwachte uitdagingen. 

Bij Celdex zorgen we voor begeleiding tijdens het gehele bouwproces, dit uit zich in:

  • Vooraf adviseren over de juist aansluitdetails
  • Produceren en leveren van de juiste afdichtingsproducten
  • Aandragen van de juiste werkinstructies
  • Begeleiden van de applicatie
  • Uitvoeren van kwaliteitsinspecties
  • Opstellen van kwaliteitsborgingsrapportages

Celdex kwaliteitsborging project Boompjes

“De samenwerking in het voortraject met Celdex ging goed. Zij hebben al in een vroeg stadium met de principe-details meegekeken naar de mogelijkheden voor luchtdicht bouwen. Daarnaast worden er ook bezoeken gebracht aan de bouwplaats om de uitvoering te begeleiden.

Het tempo op de bouwplaats kan zo hoog gehouden worden aangezien alle elementen voor dit complete project al klaar stonden op onze opslag.
(Aldus Dennis van de Steen, WvH).

Slotwoord

In deze blog heb ik mijn aanpak in luchtdicht bouwen met jullie gedeeld en de hoogbouwprojecten vergeleken met de voorbereiding voor een kickbokswedstrijd. Met het project Clubhouse Boompjes als voorbeeld hebben we gezien hoe de innovatieve afdichtingstechnieken van Seal4Prefab cruciaal zijn in het realiseren van efficiënte, veilige en flexibele bouwmethoden. De uitdagingen van het steigerloos bouwen en de unieke constructieve elementen van Clubhouse Boompjes benadrukken het belang van een gedegen voorbereiding, risicobeheersing en de juiste samenwerking.

Succes hangt niet alleen af van individuele vaardigheden of producten, maar ook van strategische planning, teamwork en de capaciteit om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden met Seal4Prefab in de hoogbouw? Neem contact met mij op!

Gerelateerd nieuws

Filter