Blog 07-06-2023

De meterkast 'van gatenkaas naar luchtdicht afgedicht'

Banner-luchtdichte-meterkast

Door: Jos ten Brincke – Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex

Bij grondgebonden woningbouw zien wij al jaren dat de meterkast met al zijn doorvoerbuizen voor nutsvoorzieningen, vanuit de kruipruimte naar de woning een groot luchtlek is. Er komt veel koude lucht vanuit die kruipruimte de woning binnen. Het is belangrijk om deze ongewenste luchtstromen te voorkomen. Zo zorg je voor een prettig leefklimaat en energiebesparing. Maar hoe kan je nu die meterkast luchtdicht maken?

Bestaande oplossingen

Veel oplossingen om dit probleem te tackelen hebben wij de afgelopen jaren zien passeren. Vaak kwamen deze 'oplossingen' uit op het gebruiken van purschuim, smeerbare pasta’s en kit-achtige materialen.


Met deze materialen de meterkastvloerplaat afdichten was niet controleerbaar, het zag er visueel niet fraai uit en vaak was het eindresultaat een meterkast die bij de invoerbuizen niet luchtdicht was afgesloten van de kruipruimte. Men was erg afhankelijk van de persoon die de luchtdichting aanbracht en ook was het niet eenvoudig om hier een goede werkinstructie voor te maken. Men wist eigenlijk nooit of het goed was uitgevoerd en was het afwachten tot het moment van de blower-door-test of de meterkast goed luchtdicht was afgesloten.

De Celdex oplossing

Dit moest anders kunnen dacht ik samen met Gert Smit van Tibuplast (specialist in invoerbochten en meterkastplaten). 

De oplossing moest voldoen aan de volgende criteria:
  • Eenvoudig aan te brengen met weinig instructies.
  • Een 'droge' oplossing (in de vorm van een manchet).
  • Het luchtdicht aanbrengen moet controleerbaar zijn.
  • Herbruikbaar (circulair) zijn.

Na verschillende prototypes te hebben getest samen met de mensen die het product moesten aanbrengen kwamen we uiteindelijk tot een eindproduct dat goed functioneerde: de Airseal Meterkast Manchet.Dit hele proces van het constateren van een probleem op de bouwplaats tot het ontwikkelen en produceren van een goed functionerende oplossing hebben wij in eigen huis kunnen doen.

Airseal Meterkast Manchet

De Airseal Meterkast Manchet is een afdichtingsmanchet speciaal ontwikkeld als luchtdichting van de nutsvoorzieningen in de meterkast. Om de invoerbuizen op de juiste plek te houden is de bovenzijde van de manchet voorzien van polyethyleen. Aan de onderzijde is airseal gebruikt om met een minimale comprimering van slechts 15% de invoerbuizen af te dichten.
Met deze oplossing kan worden voldaan aan de hoogste luchtdichtheidseisen voor energiezuinig bouwen.

De Airseal Meterkast Manchet is geschikt voor de meest afwijkende sparingmaten in de vloer. Tevens is er een grote variatie in leidingdoorvoeren mogelijk dankzij de handige vorm van het gatenpatroon.

Uitvoering

De manchet wordt geplaatst tussen de betonvloer en de kunststof meterkastvloerplaat. 

Stappenplan:

  1. Positioneer de kunststof invoerbuizen precies op de juiste plaats (gebruik hiervoor de harde kunststof meterkastvloerplaat als mal).
  2. Verwijder de harde meterkastvloerplaat.
  3. Druk alleen de doppen uit de Airseal Manchet waar een kunststof invoerbuis doorheen gaat.
  4. Plaats de Airseal Manchet over de kunststof invoerbuizen.
  5. Druk de Airseal Manchet samen met de harde meterkastvloerplaat naar beneden op de ruwe betonvloer (compressie van 15%).
  6. Let op dat de meterkastvloerplaat gelijkmatig naar beneden wordt aangedraaid ter voorkoming van luchtlekkage.Dus hoe kan je een meterkast luchtdicht maken?

Met de Celdex Airseal Meterkast Manchet. Dit is namelijk een duurzame luchtdichting die eenvoudig is aan te brengen en is samengesteld door specialisten in luchtdicht bouwen. Met dit product heb je een effectieve en controleerbare oplossing om luchtlekkage in de meterkast tegen te gaan. Dit resulteert in een prettig leefklimaat en energiebesparing.

Op onze website onder het kopje oplossingen vind je onze luchtdichtbouwen details met o.a. het detail dampremmende Meterkast Manchet,  dampremmend kruipluik,  kanaalplaatvloer  etc.

Problemen met luchtlekken in de bouw? Geïnteresseerd in een detailtekening? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerd nieuws

Filter