Blog 14-06-2024

Innovatieve hoogbouw trends in luchtdicht bouwen

Hoogbouw-trends-in-luchtdicht-bouwen

Door: Henny van der Heijden – Business Development Manager bij Celdex

Hoogbouw is een dynamische markt die constant verandert met nieuwe trends en innovaties. In de 17 jaar dat ik bij Celdex werk (met veel plezier) heb ik talloze trends en ontwikkelingen voorbij zien komen in de markt. Deze ontwikkelingen fascineren mij enorm en ik wil ze graag vertalen naar Celdex oplossingen. “Tja Henny, dat hoort ook bij je functie als Business Development Manager!”

In deze blog zal ik ingaan op de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de hoogbouw op het gebied van luchtdicht bouwen en hoe wij daar met Celdex op inspelen. 

Innovatie in de bouwsector

Iets doen met innovatie in de bouwsector is erg belangrijk. Je kan trends aanschouwen en er niets mee doen, maar dat is niets voor mij. Als ik een beetje uitzoom en terugkijk naar ons vakgebied sinds het begin van de jaren 2000, zie ik dat de bouwsector minder traditioneel is dan vaak wordt gedacht. De aanscherping van de EPC, geïntroduceerd als EPBD (Energy Performance of Buildings Directive) in 1995 in Brussel, heeft grote ontwikkelingen teweeggebracht. Het verbeteren van de energieprestatie van woningen heeft een nieuw hoofdstuk geopend voor veel bouwbedrijven, genaamd Bouwfysica. 

Verbeteren energieprestatie

Inmiddels weet iedereen dat naast "luchtdicht bouwen" en "isoleren" ook "ventileren" essentieel is geworden. Dit vraagt soms om creatieve oplossingen om koudebruggen te voorkomen. Veel van deze innovaties zijn ontstaan in de grondgebonden woningbouw, waar we merkten dat men, mede door onze oplossingen, steeds beter en luchtdichter ging bouwen.

Prefabricage in de bouw

Wie herinnert zich nog de hype rond de "stroomversnelling" in de beginfase? Een initiatief gericht op het snel en efficiënt renoveren van woningen met een focus op hoge energieprestaties. In dit specifieke project werken acht woningcorporaties en een studentenhuisvester samen met Stroomversnelling om 1.800 woningen te renoveren.

In 2012 voerden wij ons grootste renovatieproject uit, een voorloper van deze beweging, bekend als de "theemuts" renovatie. Dit type renovatie is bijzonder nuttig voor oudere gebouwen met een lage energieprestatie, omdat het een efficiënte manier biedt om deze naar moderne normen te upgraden zonder ingrijpende interne verbouwingen. Het concept houdt in dat een gebouw volledig wordt ingepakt met een nieuwe, geïsoleerde gevel en dak, vergelijkbaar met hoe een theemuts een theepot bedekt om deze warm te houden. Bewoners verlieten tijdelijk hun woningen en keerden vijftien dagen later terug naar volledig gerenoveerde en Energieneutrale huizen.

Dit werd allemaal uitgevoerd volgens het LEAN-concept (slimmer en efficiënter werken door het verbeteren van processen), dat destijds zijn intrede deed vanuit de automobielbranche. Deze snelle bouwtijden konden alleen maar gerealiseerd worden door vergaande prefabricering. 

Prefabricage: de sleutel tot snelheid

Een mooi prefabricage voorbeeld met afdichtingsproducten van Celdex is De Mar (Prefab Casco in houtskeletbouw), gevestigd in Grou. Hier werden alle dak- en wandelementen prefab voorzien van onze eerste generatie Pre-Seal schuimbanden. De dakelementen en openingen in de woningen werden voorzien van de eerste generatie Airseal Manchetten. Hoewel prefabricage al langer een trend was, werd het nog niet breed erkend. Maar wat maakt een aannemer of bouwer nu daadwerkelijk zelf nog? Kozijnen, daken, vloeren, wanden, alles is prefab geworden. Deze methode is inmiddels een competitief keuzemodel naast traditionele bouwmethoden.

Belangrijke Celdex innovaties en projecten

Een belangrijke innovatie voor Celdex was de introductie van Steigerloos© bouwen door WEBO in 2014. Een innovatieve bouwmethode zonder het gebruik van traditionele steigers. Dit wordt bereikt door het gebruik van geprefabriceerde gevelelementen die voorzien zijn van alle benodigde componenten voor de gevelafwerking. Onze Celdex producten zijn hier uitermate geschikt voor. Daarbij zijn er steeds meer partijen die steigervrij bouwen toepassen, zelfs voor de hoogbouw.

Deze laatste ontwikkeling heeft tot gevolg dat we inmiddels het steigervrij bouwen hebben uitgerold voor HSB en betonsandwich. Met ons Seal4Prefab afdichtingssysteem bieden we essentiële bouwstenen op het gebied van luchtdicht bouwen. Lees hier meer over in onze blog: 'De kracht van afdichting met Seal4Prefab in de hoogbouw.' 

De mooie projecten waaraan we mogen meewerken, zijn meer dan het noemen waard; AmareDoktorenThe CubeWonderwoodsDe KwekerijBrightClubhouse BoompjesGrote Beer, en de Nederlandsche bank, om er maar een paar te noemen.

Deze trend gaat hand in hand met met de verdere ontwikkeling in BIM en kwaliteitsborging. Bij Celdex hebben we een aparte businessunit voor hoogbouw opgericht om de markt te voorzien van gedetailleerde adviezen over wind- en slagregendichtheid, werkmethodieken, producten, en samenwerking met professionele applicatiebedrijven zoals Zwapex en Simson.

Nog meer trends & ontwikkelingen

Naast prefabricage en steigerloos bouwen zijn er nog talloze andere belangrijke trends en ontwikkelingen op het gebied van luchtdicht bouwen in de hoogbouw.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Verhoogde eisen
  Strengere bouwvoorschriften en normen dwingen bouwbedrijven om luchtdichtheid serieus te nemen.
 • Modulaire systemen
  Door het gebruik van modulaire bouwmethoden die nauwkeurig passen kan er een uitstekende luchtdichtheid worden gegarandeerd.
 • Blowerdoor-testen
  Verplichte luchtdichtheidstest (zoals de blowerdoor-test) worden steeds vaker vereist om de kwaliteit te waarborgen.
 • Integrale ontwerpbenadering
  Vanaf het begin wordt luchtdichtheid meegenomen in het ontwerp, in plaats van dat later toe te voegen.
 • Passiefhuisstandaard
  Steeds meer hoogbouwprojecten streven naar de Passiefhuisstandaard, dit vereist een hoge luchtdichtheid.
 • Energieneutrale gebouwen
  Dit is steeds vaker een doel voor hoogbouwprojecten. Voor het behalen van energieneutraliteit is luchtdichtheid cruciaal. 

Deze trends en ontwikkelingen dragen allemaal bij aan het verbeteren van de energie-efficiëntie, duurzaamheid en het comfort van hoogbouwprojecten, terwijl ze tegelijkertijd helpen om aan de strengere bouwvoorschriften te voldoen. 

Toekomstige ontwikkelingen

Op dit moment zijn we volop bezig met deze laag- en hoogbouw projecten, en we kijken uit naar de nieuwe ontwikkelingen die zich al aandienen. We blijven de markt volgen en anticiperen op toekomstige trends en innovaties om onze positie in de bouwsector te versterken.

We blijven in ontwikkeling
Wij zijn er klaar voor! Jullie ook?
Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem contact met mij op!

Gerelateerd nieuws

Filter