Nieuws 01-02-2022

Kant-en-klare lucht- en slagregendichting

Kwekerij aanbouw
In Utrecht-Oost verrijzen zes kleurrijke woontorens met fraaie bomennamen. Het betreft fase 2 van nieuwbouwproject de Kwekerij dat uiteindelijk in 2025 plaats moet bieden aan 1.150 huurwoningen voor starters en studenten. Voor de HSB-gevelelementen van de zes woontorens maakt Celdex gebruik van het nieuwe  Seal4Prefab-concept. Groot voordeel hiervan is dat er in het werk geen aanvullende schuimbanden of tapes voor luchtdichting aangebracht hoeven te worden.

Gevels worden ook bij hoogbouw steeds vaker volledig geprefabriceerd aangeleverd. Groot voordeel hiervan is dat er steigerloos gebouwd kan worden. Aandachtspunt is wel dat de voorzijde van het gevelelement tijdens en na de montage nauwelijks bereikbaar is. Om er zeker van te zijn dat de aansluiting tussen de elementen lucht- en slagregendicht is, moet er dus goed nagedacht worden over de detaillering. Ook moeten koudebruggen worden vermeden. “Om een optimale afdichting van de gevel te bereiken heeft Celdex een afdichtingssysteem voor de prefab bouw & industrie ontwikkeld: Seal4Prefab”, zegt Henny van der Heijden, Product Manager bij Celdex. Dit bedrijf is al sinds 1983 producent van kunststofschuim afdichtingsproducten. Dat gaat om producten die thermisch, akoestisch, water-, slagregen- en luchtdicht zijn. Voorbeelden zijn  Airseal Vulblokken en  Strippen , Stelkozijnband,  Pre-Seal schuimbanden,  dakdoorvoer en  Meterkast Manchetten.

Seal4Prefab

Het Seal4Prefab systeem is gebaseerd op de afdichtingszones binnen, midden en buiten. 
Binnen bouwconstructies bestaat het systeem uit vier principes:
  • Luchtdicht (binnen)
  • Isolerend (midden)
  • Slagregendicht (buiten)
  • Geschikt voor prefabricatie

“Ons doel is om de afdichtingsproducten zoveel mogelijk in het prefab bouwproces te laten meelopen. Zo worden diverse ‘droge’ schuimbanden zoals Pre-Seal, Panelseal en Stelkozijnband prefab in de fabriek toegepast. Alle Seal4Prefab afdichtingsproducten zijn uitvoerig en succesvol getest op duurzaamheid, lucht- en slagregendichtheid, waardoor hoge prestaties worden geborgd. Met dit systeem wordt er flink bespaard op applicatietijd op de bouwplaats en hebben bouwstof en weersomstandigheden geen invloed meer op de kwaliteit van de afdichtingsproducten”, aldus Henny. “Uiteindelijk hoeven er na plaatsing bijna geen aanvullende afdichtingsproducten meer worden aangebracht. 

Vooral de kruisvoegen zijn kritisch, maar bij een goede plaatsing van de gevelelementen wordt direct een goede lucht- en slagregendichting verkregen. Dat is ook belangrijk gezien de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen, die op 1 juli 2022 van kracht moet worden. De kwaliteitsborger wil zekerheid dat de prestaties van de gevel voldoen aan de bouwregelgeving.”


Constructieve opbouw

Het Seal4Prefab concept is toegepast bij de gevelsluitende HSB-elementen van de zes woontorens bij project de Kwekerij. De hoofddraagconstructie van de zes zeshoekige woontorens bestaat uit prefab betonnen elementen. Iedere woontoren heeft vanwege de stabiliteit één gevel die bestaat uit betonnen prefab elementen. De overige geveldelen kennen een veel grotere openheid en zijn opgebouwd uit prefab houtskeletbouw gevelelementen. De dichte gevels worden bekleed met kleurrijke, geïsoleerde gevelpanelen met aluminium gevelbekleding. Deze gevelbekleding vinden we ook terug in open patronen voor de overige gevels.

“Een goede detaillering is dermate belangrijk dat we al vroegtijdig om tafel zijn gaan zitten met Machiels Building Solutions (MBS) uit het Belgische Genk. MBS levert de houtskeletbouw gevelelementen”, zegt Henny. De luchtdichting en isolatie in de aansluitingen worden verzorgd door Celdex Pre-Seal. Dat is een zeer fijn semi-geslotencellig polyurethaanschuim. Het product is standaard voorzien van een low-friction toplaag. Het moet immers bestand zijn tegen de krachten die tijdens de montage op het schuim worden uitgevoerd. De Pre-Seal wordt aan de buitenzijde beschermd door Celdex EPDM Soft, die voorkomt dat er regen, wind, ongedierte en vuil binnen kan dringen.

De montageteams in de fabriek zijn van te voren geïnstrueerd over de juiste werking van en controle op de afdichtingsproducten: “We leggen daarbij eerst de functie van de verschillende lagen uit. Dat geeft meer begrip bij de monteurs dan alleen maar zeggen hoe het moet. Ze komen dan zelf ook met tips en die nemen we – indien mogelijk – ook mee. 
Voor ons zijn dat waardevolle sessies. Het moet namelijk in de praktijk wel allemaal kloppen.”

Ook de mensen op de bouwplaats krijgen instructies: “Om een goede luchtdichting te krijgen moeten de gevelelementen op de juiste wijze worden gesteld. Als ze niet goed aansluiten, dan werkt de afdichting ook niet goed. Mocht er schade aan de afdichtingsproducten ontstaan tijdens de montage, dan moet dat eveneens opgemerkt en hersteld worden. Je kunt het systeem nog zo goed bedenken, het succes staat of valt met een goede uitvoering.”

Tekst: ing. Frank de Groot – 
BouwTotaal #11

Gerelateerd nieuws

Filter