Productnieuws 21-02-2024

Luchtdicht dak is cruciaal

Luchtdicht dak celdex afdichtingsproducten

Bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten wordt er de nadruk gelegd op de isolatiewaarde van het dak. Het is echter even belangrijk om te letten op luchtdichte maatregelen voor luchtdicht bouwen details. Door met beide rekening te houden kan er een betere bouwkwaliteit worden gegarandeerd. Dit betekent dat de duurzaamheid, comfort en efficiëntie van een gebouw niet alleen afhangt van de kwaliteit van de isolatiematerialen, maar ook van de luchtdichtheid van het gebouw.

Voorkom luchtlekken bij de dakconstructie

Bij daken is het moeilijk om achteraf een goede luchtdichting aan te brengen. Hierdoor is het belangrijk om vooraf de juiste aandacht te besteden aan de juiste aansluitdetails. Het dak bevat verschillende complexe onderdelen, waaronder de aansluitingen van de nok en de onderlinge aansluiting van dak segmenten, alsmede de koppelingen met wanden, vloeren en de muurplaat.

Belangrijke producten die hier speciaal voor zijn ontwikkeld zijn:

 • Pre-Seal Soft LF
  Dit product wordt veel toegepast bij elementaansluitingen door zijn eenvoudige comprimeerbaarheid, goede luchtdichtheid bij geringe indrukking en de low-friction toplaag voor het eenvoudig positioneren van de dakelementen.
Celdex Pre-Seal LF in gebruik
 • PVC 124
  Dit product is speciaal ontwikkeld voor op de muurplaat. Aan de bovenzijde heeft het product een glijfolie waardoor de dakelementen heel eenvoudig te positioneren zijn. Zo stroopt het schuimband niet op maar blijft het op zijn positie en beschadigt het niet.
Luchtdicht dak met PVC 124
 • Airseal Dakdoorvoer Manchet
  Dit product bestaat uit een stalen volgplaat voorzien van een Airseal Soft Manchet als betrouwbare luchtdichte aansluiting. Hierdoor voorkom je dat er energie verloren gaat door luchtlekkage rond de dakdoorvoer.
montage Celdex Airseal Dakdoorvoer

Voordelen van een luchtdicht dak

 • Energie-efficiëntie
  Een van de belangrijkste redenen voor een luchtdicht dak is de vermindering van het energieverbruik.
 • Voorkomen van vochtproblemen
  Luchtdichte daken helpen vochtproblemen te voorkomen. Wanneer warme lucht uit de woning door het dak ontsnapt, kan deze condenseren wanneer het in contact komt met de koudere dakconstructie. Dit kan leiden tot vochtproblemen zoals schimmel en houtrot, wat de structuur van het dak kan aantasten.
 • Verbeterde luchtkwaliteit
  Doordat je voorkomt dat ongecontroleerde luchtstromen van buiten naar binnen komen, kan de luchtkwaliteit binnenshuis aanzienlijk verbeterd worden. Zo verminder je de kans op allergenen en verontreinigende stoffen die van buitenaf de woning binnendringen. 
 • Verhoging van het wooncomfort
  Een luchtdicht dak voorkomt dat geluidsgolven door openingen of kieren in het dak binnendringen. Tevens voorkomt een luchtdicht dak resonantie, waardoor geluiden minder intens worden ervaren. Dit draagt bij aan een stillere en rustigere woonomgeving.
 • Duurzaamheid van de constructie
  Door het minimaliseren van vochtschade en temperatuurfluctuaties, draagt een luchtdicht dak bij aan een langere levensduur van de dakconstructie.   

Luchtdicht bouwen details - dak

In de loop der jaren hebben we veel luchtdicht bouwen details ontwikkeld voor veel voorkomende luchtlekken.

Aantal belangrijke details voor het dak


Door zorgvuldig aandacht te besteden aan luchtdichte bouwdetails, elimineer je luchtlekken en zorg je voor een duurzamer gebouw.

Meer weten over oplossingen voor het luchtdicht maken van daken? Neem contact met ons op!

Gerelateerd nieuws

Filter