Blog 27-01-2022

Prefab montage stelkozijn en kunststof kozijn zonder pur?

Kozijn met pur

Door: Jos ten Brincke – Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex

Aansluitend op de industrialisatie en prefabricage van de bouw, is het produceren van een kunststof kozijn inclusief een houten stelkozijn een verdere stap hierin. Wijnsma Kozijnen produceert op hun nieuwe gemoderniseerde productiefaciliteit in Drachten tot wel 400 prefab kunststof kozijnen per week. Dit met een lage foutmarge door precisie robotisering en het werken onder gecontroleerde omstandigheden. Het kunststof kozijn inclusief glas en stelkozijn hoeft alleen nog luchtdicht geplaatst en afgemonteerd te worden tegen het binnen spouwblad. De voordelen zijn dan ook groot:

  • Efficiënter kunnen monteren van kozijnen (tijdbesparing)
  • Verkleinen van fouten bij montage op de bouwplaats
  • Men hoeft geen houten stelkozijnen meer te produceren en deze te stellen op de bouwplaats
  • Sneller wind- en water dicht
  • Hogere klant tevredenheid
  • Een kwalitatief beter eindproduct


Het probleem

Vanuit mijn functie als Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex heb ik met Wijnsma Kozijnen een goede relatie opgebouwd en weten we wat we voor elkaar kunnen betekenen. Zo bespraken we dat, naast industrialisatie en prefabricage, luchtdichtheid een steeds grotere rol speelt.

De aansluiting tussen het houten stelkozijn en het kunststof kozijn is een kritische naad waar veel luchtverlies kan optreden. Om deze naad tussen het houten stelkozijn en kunststof kozijn luchtdicht af te sluiten wordt deze in de praktijk door veel producenten van prefab kunststof kozijnen in de fabriek rondom afgedicht met een flexibele pistoolschuim. Maar hoe luchtdicht is deze manier eigenlijk? De kwaliteit van deze handeling is erg afhankelijk van de medewerker die deze werkzaamheden uitvoert en daardoor ook moeilijk te controleren. Een belangrijke vraag hierbij is: ‘Zijn de naden vol en zat’?

De nieuwe werkwijze

Dit moet anders kunnen vond Arnold Wijnsma van Wijnsma Kozijnen. Hij was op zoek naar een kwalitatief betere, duurzame, controleerbare en droge afdichting voor deze aansluiting. Aangezien hij wist dat we bij Celdex altijd open staan voor innovatieve toepassingen van onze luchtdichte oplossingen, was het een logische stap om samen deze uitdaging aan te gaan. Gezocht werd naar een oplossing met een schuimband. Na inventarisatie van de eisen waaraan het moest voldoen, is er voor het product Pre-Seal LF ZK gekozen. Dit is een zeer fijn semi-geslotencellig polyurethaanschuim voorzien van een low-friction toplaag. 

De toepassing van deze luchtdichting had wel gevolgen voor de manier waarop Wijnsma Kozijnen zijn houten stelkozijn om het kunststof kozijn monteerde. Het Pre-Seal schuimband wordt op de zijkant van het kunststof kozijn geplakt (zie foto rechts)Het geprefabriceerde houten stelkozijn wordt als het ware om het kunststof kozijn heen geschoven. Hier moest met de schuimband rekening mee worden gehouden. Als oplossing is er gekozen voor een low-friction toplaag. Deze laag zorgt ervoor dat het band sterk genoeg is en dat het niet beschadigt tijdens de montage.


Vervolgens moest er nog gekeken worden naar de vulblokjes, die als afstandhouder dienen tussen het houten stelkozijn en het kunststof kozijn. Deze vulblokjes creëerden een luchtlek doordat ze door de luchtdichte lijn van de Pre-Seal gingen. Om dit te voorkomen is er gekozen voor een deels afgeronde afstandhouder (zie foto links) waar de Pre-Seal overheen loopt.
Samen sterk

Om het systeem als zodanig op luchtdichtheid te testen werd een testopstelling opgebouwd bij test- en adviesbureau SHR uit Wageningen. Het resultaat van deze test was een klasse 4 volgens NEN-EN 12207 (luchtdichtheidsklasse ramen en deuren) Dit is de hoogst haalbare klasse.

Dankzij onze jarenlange samenwerking zijn wij (Celdex) & Wijnsma Kozijnen tot deze mooie, unieke luchtdichte oplossing gekomen.


Zie jij ook een probleem in de markt met betrekking tot luchtlekken? Bij ons ben je aan het goede adres om te kijken naar een passende oplossing! Neem nu contact met ons op!

Gerelateerd nieuws

Filter