Blog 27-01-2022

Staren in de luchtdichtingsvitrine

Luchtdichte verpakking

Door: Ruud Robbe – Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex

Drie jaar geleden kreeg ik, (Accountmanager Luchtdicht Bouwen bij Celdex) steeds meer de vraag van klanten hoe het zat met luchtdicht bouwen, welke eisen er werden gesteld en hoe ze dit op een juiste manier konden uitvoeren en waarborgen. In 2017 werd er al gesproken over een nieuwe regelgeving BENG (Bijna Energie Neutraal Bouwen) maar menig bouwbedrijf had hier nog weinig kaas van gegeten. Omdat we bij Celdex onze klanten hoog in het vaandel hebben staan en ze net dat beetje extra service willen verlenen, gingen we op zoek naar een oplossing.

‘Proeven’, zeiden de kaasboeren

Zo ontstond het idee om de kwaliteitsborging als extra service aan onze klanten aan te bieden. Celdex ging hiervoor op zoek naar verschillende kaasboeren om te proeven wat er zoal werd aangeboden in de markt. Met kaasboeren bedoel ik uiteraard de verschillende softwarebedrijven die een systeem hadden bedacht om de kwaliteit en opleverpunten te kunnen digitaliseren.

De eerste de beste “kaas” die ons goed smaakte, gingen we gebruiken en vanaf 2018 was mijn eerste kwaliteitsborgingsronde een feit. Echter, wat verwacht je van een goede “kaas”? Dat deze lekker smaakt en je smaakpapillen prikkelt zonder een vieze nasmaak te hebben. Helaas kwam na een tijdje toch die nasmaak. Het systeem waarvoor we hadden gekozen paste niet goed genoeg bij onze werkwijze en kwaliteitsborging zoals we dat professioneel wilden inkleden voor onze klanten.

Wat nu? Moesten we weer alle kaasboeren langsgaan om alles te proeven? De kans bestaat dat je helemaal in de war raakt met als gevolg dat je weer precies dezelfde kaas koopt die hetzelfde smaakt en dus weer niet lekker is.

‘STA- niet zo te staren in de vitrine, waarmee kan ik u helpen’? Roept een stem…

Deze stem was van Hermie Vos, werkzaam als zelfstandig proces en projectmanager ingehuurd door Moeskops Bouwbedrijf. Hij hoort van mij dat we willen professionaliseren met het uitbreiden van onze expertise in de vorm van kwaliteitsborging bij luchtdicht bouwen. Hermie vertelt mij tijdens een afspraak dat hij bezig is om een kwaliteits- en opleverprogramma op te zetten. Anders dan andere programma’s heeft deze een duidelijke visie hoe het werkzaam moet zijn vanuit praktisch oogpunt. Met zo min mogelijk handelingen gegevens in het systeem zetten, met als resultaat het verzamelen van de maximale informatie. Ik at de kaas bijna uit zijn hand, dit is wat Celdex nodig had. 

Voor we het wisten was de eerste pilot op een project een feit. Met mijn Ipad onder de arm controleerde ik alle Celdex producten wat vervolgens netjes werd gerapporteerd in een kwaliteitsborgingsrapport. Dit werkte naar hartenlust en mijn gedachte was op dat moment: Dit is kaasje!

STA even stil bij de samenwerking tussen Celdex en STA Software

STA Software is voor Celdex dé softwaremodule voor kwaliteitsborging. We gebruiken deze software sinds 2018 en zijn erg tevreden. Het is net dat beetje extra service om onze klanten in het werkveld te ondersteunen; door het geven van uitgebreid advies bij de goede verwerking van hun luchtdichtingsproducten.


Middels een link die via de mail gestuurd wordt kan de uitvoerder direct toegang krijgen tot de waarborgingsrapportage. Zo kunnen onze klanten hun bouwprocessen al tijdens hun project bijsturen. Daardoor worden er veel minder fouten gemaakt en worden processen structureel beter.

Omdat we gebruik maken van de realtime gegenereerde (BIG) data slim kunnen we op tijd trends signaleren en zo nog beter onze klant ondersteunen op het gebied van luchtdicht bouwen. Aan het einde van het project ontvangt de klant een digitaal kwaliteitsrapport wat aansluit bij de kwaliteitsborging. Door middel van deze extra service kunnen we met trots zeggen dat we een professioneel totaalpakket ‘luchtdicht bouwen’ kunnen aanbieden; van aanvang project tot oplevering bouw.

De juiste kaasboer met het lekkerste kaasje

Onze kaasboer is gevonden, de kaas is heerlijk en we worden elke keer actief meegenomen tijdens een kwaliteitsborging proeverij en ik kan je zeggen dit smaakt naar meer! Wanneer er regels veranderen, kwaliteitsborgingseisen aangepast worden, is er de volle aandacht en ondersteuning vanuit STA. Zo kunnen we onze klanten te alle tijden en op een juiste manier volledig van A tot Z adviseren, begeleiden en ondersteunen. Dit is onderdeel van ons Celdex Dichtgarant Concept. Kortom, door deze perfecte samenwerking zijn we klaar voor de toekomst en kunnen we de kwaliteit tot in detail waarborgen voor zowel woningbouw, utiliteitsbouw en renovatie.

De vraag is niet welke kaas je kiest, maar door wie laat je deze adviseren, afsnijden en inpakken.

Kunnen we je helpen met luchtdichte aansluitingen? Neem contact met ons op!

Gerelateerd nieuws

Filter