Nieuws 02-02-2022

Luchtdicht bouwen in de fabriek

Luchtdicht Bouwen Celdex
Luchtdicht bouwen is al jaren een heet hangijzer in de bouw. Er wordt gelukkig ook steeds meer aandacht aan besteed, erkent Ruud Robbe van Celdex, producent van afdichtingsproducten voor luchtdicht bouwen. Toch merkt hij nadrukkelijk een verschuiving in de markt als het gaat om luchtdichting.

Er is vandaag de dag veel meer bewustwording rond het thema luchtdichtbouwen, constateert Robbe. “Veel eerder in een traject wordt nagedacht over duurzaamheid en dan komt het thema luchtdichting ‘vanzelf’ ter sprake. Dat hebben we gelukkig in al die jaren al met elkaar bereikt. We merken bovendien een hele duidelijke evolutie in hoe de gevel wordt afgedicht. Voorheen werd snel gegrepen naar producten als PUR, butyltapes en kit op het werk. Door de sterke toename van prefabricage in de bouwsector kan de luchtdichting al in een veel eerder stadium worden meegenomen en hoeft er op de bouwplaats zelf qua afdichting nauwelijks iets te gebeuren.”

Schuimproducten

Schuimproducten lenen zich volgens Robbe uitstekend voor prefabricage. “Gevelelementen worden tegenwoordig vaak in automotive-achtige processen vervaardigd. Daar sluiten we met onze nieuwe generatie luchtdichtingsproducten naadloos op aan. Celdex Pre-Seal Soft LF bijvoorbeeld is een zacht semi-geslotencellig polyurethaanschuim met een speciale glijfolie als toplaag. De schuimband zal tijdens montage van het gevelelement op de bouwplaats niet oprullen of afscheuren en veert mee met de toleranties in het bouwwerk. Ideaal om te voldoen aan de hoogste luchtdichtheidseisen voor grote naden, zoals bij droogstapelbouw, HSB concepten of prefab woningbouw. Dankzij onze uitgebreide kennis en expertise worden we vaak al in een vroeg stadium (ook bij prefabricage) ingeschakeld mee te denken om de meest optimale luchtdichting te realiseren. Behalve advies in het voortraject verzorgen we desgewenst ook toolboxmeetings op de bouw of in de fabriek om het beste resultaat te verkrijgen.”

Detailboek voor luchtdicht bouwen

Binnen het Dichtgarant concept heeft Celdex toegewerkt naar een Dichtgarant detailboek, waarin niet alleen de ontwikkelingen, bottlenecks en mogelijke (product)oplossingen voor luchtdicht bouwen worden gedeeld, maar ook meer dan 50 standaarddetailleringen zijn opgenomen. Het detailboek is hier te downloaden.

Klik 
hier om het artikel te downloaden.
Tekst: Roel van Gils | beeld: Celdex – Gevelbouw #6 december-januari

Gerelateerd nieuws

Filter